Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

20-11-2017, Politieke avond - Beeldvorming
Met elkaar in debat zijn
  • M.J.H. Mooren - Mooi K&B
  • E.L. Loos - D66

Gemeente Kaag en Braassem zet in op participatie: Samen de schouders eronder


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Kaag en Braassem overweegt een nieuwe richtlijn voor participatief werken. Het doel is om zowel de gemeente als de inwoners meer te betrekken bij besluitvorming en uitvoering van projecten. Door samen te denken, te besluiten, te doen en te leren, wil de gemeente de kracht van de samenleving benutten.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een recent debat over het voorstel voor participatief werken, kwamen verschillende meningen en zorgen naar voren. De gemeente wil met deze richtlijn openstaan voor ideeën en creativiteit van inwoners en organisaties. Er zijn verschillende vormen van participatie mogelijk, afhankelijk van wie het initiatief neemt: de samenleving of de gemeente. Bij initiatieven vanuit de samenleving kan de gemeente kiezen om te faciliteren of actief mee te doen. Als de gemeente het initiatief neemt, worden inwoners betrokken bij het proces.

Een belangrijk onderdeel van het voorstel is de handleiding die wordt opgesteld om te bepalen hoe participatie kan plaatsvinden. Deze handleiding moet structuur bieden in de rol van de gemeente bij zowel overheids- als inwonerparticipatie. Het onderwerp participatie zal ook worden opgenomen in sjablonen voor college en raad en in de communicatie over participatie.

Tijdens het debat sprak Kees Bouwmeester, een inwoner van de gemeente, zijn frustratie uit over de communicatie met de gemeente. Hij had al jaren plannen voor de bouw van een garage, maar liep tegen bureaucratische muren aan. "Hoe specifiek willen jullie het dan hebben? Dat snap je als goedwillende burger toch geen snars meer van?" vroeg Bouwmeester zich af. De wethouder erkende dat er onduidelijkheden waren en beloofde dat er contact zou worden opgenomen om de situatie op te helderen.

Een ander punt van discussie was de rol van de gemeente bij het faciliteren van initiatieven vanuit de samenleving. Marja Zoetermelk, namens Jachthaven Zoetermelk, pleitte voor een integrale visie op het gebied waar haar jachthaven is gevestigd. "Zou het niet goed zijn als de gemeente het voortouw neemt in het ontwikkelen van een integrale visie op dit gebied?" vroeg ze. De wethouder nodigde haar uit voor een gesprek om de mogelijkheden te verkennen.

Het debat maakte duidelijk dat er behoefte is aan meer duidelijkheid en structuur in de manier waarop de gemeente en inwoners samenwerken. De nieuwe richtlijn voor participatief werken moet hier invulling aan geven. Het besluit over de richtlijn en de handleiding ligt nog in de toekomst, maar de gemeente heeft aangegeven open te staan voor verdere gesprekken en suggesties van inwoners.

Samenvatting van het voorstel


De gemeente Kaag en Braassem overweegt een nieuwe richtlijn voor participatief werken vast te stellen. Dit houdt in dat zowel de gemeente als inwoners meer betrokken worden bij besluitvorming en uitvoering van projecten. Het doel is om de kracht van de samenleving te benutten door samen te denken, te besluiten, te doen en te leren. Er zijn verschillende vormen van participatie mogelijk, afhankelijk van wie het initiatief neemt: de samenleving of de gemeente. Bij initiatieven vanuit de samenleving kan de gemeente kiezen om te faciliteren of actief mee te doen. Als de gemeente het initiatief neemt, worden inwoners betrokken bij het proces. Er wordt een handleiding opgesteld om te bepalen hoe participatie kan plaatsvinden. De gemeente wil hiermee openstaan voor ideeën en creativiteit van inwoners en organisaties. Het besluit over de richtlijn en de handleiding ligt nog in de toekomst.

Documenten