Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

26-09-2022, Visie en Advies
Met elkaar in debat zijn
  • C.W. Zwaaneveld - D66
  • R. van Beurden - Samen
  • R.A. van Seggelen - PRO
  • O.G.M. van Leijden - CDA
  • N.G. van Egmond - Wethouder

Gemeenteraad Kaag en Braassem: Herstelbesluit Braassemerland 2019 in de Maak


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Kaag en Braassem overweegt een herstelbesluit voor het exploitatieplan "Braassemerland 2019". Dit besluit is noodzakelijk na de vernietiging van het oorspronkelijke plan door de Raad van State. Het herstelbesluit moet vastgoedtransacties, die eerder niet waren meegenomen, alsnog verwerken.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week stond het herstelbesluit voor het exploitatieplan "Braassemerland 2019" centraal. De noodzaak voor dit besluit ontstond nadat de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State het oorspronkelijke plan vernietigde. De reden? Bepaalde vastgoedtransacties waren niet meegenomen in de berekening van de inbrengwaarde van de gronden.

Meneer Zwanenveld van D66 opende het debat met een kritische noot: "Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid haar werk zorgvuldig doet, zeker bij een project als Braassemerland." Hij benadrukte het belang van leren van fouten uit het verleden en stelde vragen over de zorgvuldigheid van het proces. "Waarom precies die angst voor participatie en inspraak?" vroeg hij zich af, verwijzend naar de keuze voor een herstelbesluit in plaats van een volledig nieuw plan.

Meneer van Beurden van Samen voor Kaag en Braassem deelde zijn zorgen over de kosten en de tijd die verloren is gegaan door de uitspraak van de Raad van State. "Jammer dat het zo gelopen is. Het heeft ons weer geld gekost," merkte hij op. Hij vroeg om verduidelijking over de keuze voor een herstelbesluit en de vertraging die was opgelopen.

De VVD, vertegenwoordigd door meneer van Dijk, benadrukte het belang van het herstelbesluit: "Als er wat fout gaat en je wordt daarop gewezen door de Raad van State, dan moet je iets herstellen." Hij vroeg echter ook om meer duidelijkheid over de financiële consequenties van de aanpassingen in de grondexploitatie.

Wethouder Peters reageerde op de vragen en zorgen van de raadsleden. Hij legde uit dat de keuze voor een herstelbesluit was gemaakt om verdere vertraging en kosten te voorkomen. "We hebben gemeend dat het exploitatieplan, dat op een heel klein onderdeel is afgekeurd, specifiek dat onderdeel moet repareren," aldus Peters. Hij erkende dat er fouten waren gemaakt, maar benadrukte dat het herstelbesluit de meest efficiënte manier was om verder te kunnen met het project.

De gemeenteraad stemde uiteindelijk in met het doorsturen van het herstelbesluit naar de volgende raadsvergadering. Het blijft aan meneer Zwanenveld om te bepalen of de aanvullende informatie voldoende is om het als hamerstuk te agenderen. Hiermee hoopt de raad verdere vertragingen te voorkomen en het project Braassemerland weer op de rails te krijgen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Kaag en Braassem overweegt een herstelbesluit te nemen voor het exploitatieplan "Braassemerland 2019". Dit besluit is nodig omdat de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State het oorspronkelijke plan heeft vernietigd. De vernietiging kwam doordat bepaalde vastgoedtransacties niet waren meegenomen in de berekening van de inbrengwaarde van de gronden. Het herstelbesluit moet deze transacties alsnog verwerken en de inbrengwaarden aanpassen. Dit voorkomt dat het project Braassemerland langdurig stil komt te liggen. Het herstelbesluit biedt belanghebbenden de mogelijkheid om beroep in te stellen, maar zorgt ervoor dat het project niet volledig opnieuw hoeft te worden ontworpen, wat veel tijd en kosten zou besparen. Het besluit is ook relevant in het licht van de mogelijke inwerkingtreding van de Omgevingswet. Er zijn geen directe kosten verbonden aan het besluit, behalve de publicatiekosten. Het herstelbesluit wordt direct door de raad genomen en gepubliceerd, waarna binnen zes weken beroep kan worden ingesteld.

Documenten