Met elkaar in debat zijn
- Y. Peters-Adrian - Wethouder
- M.J.H. Mooren - Mooi K&B
- O.G.M. van Leijden - CDA
- D. Kistemaker - Wethouder
- S.C. de Wagenaar - PRO
- R. van Beurden - Samen
- H.H.T. Bax - Samen
Gemeente Kaag en Braassem: Raadsleden draaien aan de knoppen voor toekomstig beheer openbare ruimte
In een interactieve sessie werden de raadsleden van de gemeente Kaag en Braassem uitgedaagd om keuzes te maken over de beeldkwaliteit van de openbare ruimte. Deze keuzes hebben directe financiële consequenties, zo bleek tijdens de presentatie van adviesbureau Syber Advies.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van maandagavond presenteerde Syber Advies hun bevindingen en plannen voor het nieuwe Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) aan de gemeenteraad van Kaag en Braassem. Het doel van de avond was om de raadsleden inzicht te geven in de financiële gevolgen van hun keuzes omtrent de beeldkwaliteit van de openbare ruimte.Julia Kloosterboer van Syber Advies opende de avond met een toelichting op het huidige IBOR, dat eind dit jaar afloopt. "We willen samen met u richting geven aan de beeldkwaliteit en de kosten die daarmee gepaard gaan," aldus Kloosterboer. Haar collega Bart Rutte voegde daaraan toe: "Het is niet de bedoeling dat we vanavond de begroting helemaal inrichten, maar we willen wel een toekomstscenario schetsen."
De raadsleden kregen de kans om via een interactieve knoppensessie keuzes te maken over het onderhoudsniveau van verschillende onderdelen van de openbare ruimte, zoals fietspaden, woongebieden en bedrijventerreinen. Elke keuze had een directe invloed op de begroting. "Als je nu bepaalde keuzes maakt, welke financiële gevolgen heeft dat dan?" vroeg Rutte aan de raadsleden.
De sessie leverde interessante inzichten op. Zo bleek dat de meeste raadsleden kozen voor een gemiddeld onderhoudsniveau (B-niveau) voor veel onderdelen, wat resulteerde in een beperkte toename van het budget met €72.000. "Het is belangrijk om te zien dat onze keuzes daadwerkelijk invloed hebben op de begroting," merkte een raadslid op.
Toch waren er ook kritische noten. Enkele raadsleden vroegen zich af waarom waterbeheer niet expliciet was meegenomen in de sessie, gezien de uitdagingen met blauwalgen in de regio. "Blauwalgen zie ik echt wel als beeld," stelde een raadslid. De experts van Syber Advies legden uit dat waterbeheer wel onderdeel is van het IBOR, maar dat de beeldkwaliteit daar minder invloed op heeft.
De avond werd afgesloten met de toezegging dat de resultaten van de knoppensessie worden meegenomen in het nieuwe IBOR-voorstel, dat later ter besluitvorming aan de raad zal worden voorgelegd. "We zullen de punten waar we echt verschillen zien, zowel inhoudelijk als financieel, duidelijk maken in het voorstel," beloofde de portefeuillehouder.
Met deze interactieve aanpak heeft de gemeente Kaag en Braassem een belangrijke stap gezet richting een toekomstbestendig beheer van de openbare ruimte, waarbij kosten en kwaliteit zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen.