Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

16-01-2023, Visie en Advies
Met elkaar in debat zijn
  • D. Jong - VVD
  • R.R.M. van Leeuwen - PRO
  • M.J.H. Mooren - Mooi K&B
  • C.W. Zwaaneveld - D66
  • J. Hoogendoorn - CDA
  • N.G. van Egmond - Wethouder
  • R.A. van Seggelen - PRO

Gemeenteraad Verdeeld over Delegatiebesluit Omgevingsplan


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Kaag en Braassem debatteerde over een voorstel om de bevoegdheid tot het wijzigen van het omgevingsplan in bepaalde gevallen te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders. Dit voorstel is een stap richting de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De meningen binnen de raad bleken echter verdeeld.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandagavond stond het delegatiebesluit omgevingsplan centraal. Het voorstel beoogt de bevoegdheid tot het wijzigen van het omgevingsplan in specifieke gevallen over te dragen aan het college van burgemeester en wethouders. Dit zou onder meer gelden voor beleidsneutrale aanpassingen of wanneer instructieregels van het Rijk of de provincie moeten worden verwerkt. Daarnaast kan de gemeenteraad gevallen aanwijzen waarin zij gebruik wil maken van een verzwaard adviesrecht bij het verlenen van omgevingsvergunningen voor buitenplanse activiteiten (BOPA's).

De discussie in de raad was levendig en divers. De VVD, PRO en D66 gaven aan dat het voorstel als hamerstuk naar de gemeenteraadsvergadering van 30 januari kan worden doorgestuurd. "Het is belangrijk dat we goed voorbereid zijn op de inwerkingtreding van de Omgevingswet," aldus een woordvoerder van PRO. D66 voegde daaraan toe dat de wijzigingsbevoegdheden en uitwerkingsplichten in de huidige bestemmingsplannen gewoon behouden blijven totdat ze in een definitief omgevingsplan zijn omgezet.

Aan de andere kant uitten MooiKB, CDA en SvKB hun zorgen over de timing en de inhoud van het voorstel. "We vragen ons af of het niet beter zou zijn dit besluit uit te stellen tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet, zodat we beter kunnen inschatten wat de gevolgen van dit besluit zullen zijn," stelde het CDA. SvKB benadrukte het belang van duidelijkheid en riep op tot een scherper en concreter voorstel. "We willen geen delegatiebesluit vaststellen waar zoveel ruimte is voor interpretatie," aldus een vertegenwoordiger van SvKB.

Portefeuillehouder Kistemaker probeerde de zorgen weg te nemen door te benadrukken dat het voorstel vooral bedoeld is om de huidige werkwijze te behouden en de rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college te verduidelijken. Hij beloofde terug te komen op vragen over de frequentie van het gebruik van wijzigings- en uitwerkingsbevoegdheden en de monitoring van BOPA's.

Uiteindelijk besloot de voorzitter dat het voorstel als bespreekstuk naar de raadsvergadering van 30 januari wordt doorgestuurd, waar het opnieuw op de agenda zal staan. De uitkomst van deze vergadering zal bepalen of het college de gevraagde bevoegdheden daadwerkelijk krijgt.

Samenvatting van het voorstel


Er ligt een voorstel voor de gemeenteraad om de bevoegdheid tot het wijzigen van het omgevingsplan in bepaalde gevallen te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders. Dit voorstel is een stap richting de inwerkingtreding van de Omgevingswet, waarbij bestemmingsplannen worden vervangen door één omgevingsplan. Het college zou dan in specifieke situaties het omgevingsplan kunnen aanpassen, bijvoorbeeld bij beleidsneutrale aanpassingen of wanneer instructieregels van het Rijk of de provincie moeten worden verwerkt. Daarnaast kan de gemeenteraad gevallen aanwijzen waarin zij gebruik wil maken van een verzwaard adviesrecht bij het verlenen van omgevingsvergunningen voor buitenplanse activiteiten. Dit adviesrecht houdt in dat de gemeenteraad een bindend advies geeft aan het college over het al dan niet verlenen van een vergunning. Het voorstel beoogt de huidige werkwijze zoveel mogelijk te behouden en de rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college te verduidelijken. Er zijn geen kosten verbonden aan dit voorstel en er is geen participatietraject doorlopen. Na besluitvorming zal het besluit worden gepubliceerd.

Documenten