Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

23-04-2025, Context en Kaders - Kapbeleid en IHP + Kaskade
Met elkaar in debat zijn
  • C.W. Zwaaneveld - D66
  • A. Heijstee-Bolt - Burgemeester
  • N.G. van Egmond - Wethouder
  • P.J.A. Blom - Samen
  • J. Hoogendoorn - CDA
  • C.J. Blom - VVD
  • R.R.M. van Leeuwen - PRO
  • J.H. Klijnstra - Samen
  • J.M. Kol - CDA

Bomenbeleid in Kaag en Braassem: Nieuwe Richtlijnen voor Bescherming en Beheer


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Kaag en Braassem werkt aan een actualisatie van het bomenbeleid. Tijdens een recente raadsvergadering werden de plannen gepresenteerd en besproken. Het doel: een efficiëntere bescherming van waardevolle bomen en een beter beheer van het gemeentelijk groen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de Context en Kaders avond op 23 april presenteerde de gemeente Kaag en Braassem haar plannen voor een vernieuwd bomenbeleid. De huidige kapverordening en de lijst van beschermwaardige bomen, die sinds 2009 ongewijzigd is gebleven, worden geïntegreerd binnen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De actualisatie is bedoeld om de bescherming van waardevolle bomen te verbeteren en het beheer van gemeentelijk groen te optimaliseren.

Digitale Inventarisatie en Nieuwe Criteria

D66-raadslid Zwanenveld opende de vergadering met de mededeling dat zijn partij in alle dorpen van de gemeente heeft geïnventariseerd welke bomen inwoners beschermingswaardig vinden. "We hebben een digitaal bomenboek gemaakt," vertelde hij. Dit boek zal worden aangeboden aan het college en de ambtenaren als input voor het nieuwe beleid.

Het college benadrukte het belang van een helder en efficiënt bomenbeschermingsregime. "We willen een eenduidige en efficiënte bescherming van waardevolle bomen binnen de gemeente," aldus Annemart Koorneef, adviseur ontwikkeling en strategisch beheerder groen bij de gemeente. Ze legde uit dat de huidige bomenlijst verouderd is en dat er behoefte is aan herziening.

Nieuwe Aanwijscriteria

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe beleid is de introductie van toetsbare aanwijscriteria voor beschermwaardige bomen. Deze criteria zijn gebaseerd op groene waarden zoals biodiversiteit, ecosysteemdiensten en cultuurhistorische waarde. "Een beschermwaardige boom moet aan ten minste één van deze criteria voldoen," legde Koorneef uit. Voor gemeentelijke bomen geldt een minimum stamdiameter van 30 cm, terwijl voor niet-gemeentelijke bomen een diameter van 60 cm wordt gehanteerd.

Vergunningsplicht en Beheerplan

Het nieuwe beleid draait de huidige weigeringsgronden om naar verleningsgronden. Dit betekent dat een boom op de beschermwaardige lijst in principe niet mag worden gekapt, tenzij er aan specifieke voorwaarden wordt voldaan, zoals gevaar voor de openbare veiligheid of onomkeerbare aantasting door ziektes.

Daarnaast wordt er gewerkt aan een beheerplan voor gemeentelijke bomen. Dit plan zal maatregelen beschrijven voor het behoud van bomen en de omstandigheden waaronder bomen vergunningsvrij kunnen worden geveld.

Reacties uit de Raad

De raadsleden reageerden overwegend positief op de plannen, maar hadden ook enkele kritische vragen en opmerkingen. Zo vroeg de SPKB naar de suggesties uit het initiatiefvoorstel 'Groen Licht voor de Boom' en hoe deze in het nieuwe beleid worden meegenomen. VVD-raadslid Blom uitte zorgen over de uitvoerbaarheid van het beleid, met name over de monitoring van boomgroei.

Pro Kaag en Braassem vroeg aandacht voor de juridische houdbaarheid van het opleggen van voorwaarden aan particuliere bomen. D66-raadslid Zwanenveld benadrukte het belang van duidelijke criteria en vroeg om verduidelijking over de toepassing van het beleid in specifieke situaties, zoals de energietransitie.

Volgende Stappen

Het college streeft ernaar om de actualisatie van het bomenbeleid in september mee te nemen in de bredere actualisatie van de APV. "We willen voortgang houden op dit dossier," aldus het college. De input van de raadsleden zal worden meegenomen in de verdere uitwerking van het beleid.

Met deze actualisatie zet Kaag en Braassem een belangrijke stap richting een duurzamer en beter beheerd gemeentelijk groen. Het nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat waardevolle bomen beter worden beschermd en dat het groenbeheer efficiënter en effectiever wordt uitgevoerd.