Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

03-03-2025, Visie en Advies
Met elkaar in debat zijn
  • H.H.T. Bax - Samen
  • M.J.H. Mooren - Mooi K&B
  • J. Hoogendoorn - CDA
  • R. van Beurden - Samen
  • N.G. van Egmond - Wethouder
  • R. Möllers - VVD

Logiesbelasting zorgt voor verwarring en frustratie bij lokale ondernemers


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De invoering van de logiesbelasting in de gemeente Kaag en Braassem heeft geleid tot onrust onder lokale ondernemers. Sandra Kloppenburg, mede-eigenaar van een biologische boerderij en bed and breakfast, uitte haar zorgen tijdens een gemeenteraadsvergadering. "Een afspraak is een afspraak," benadrukte ze, verwijzend naar de problemen die de late communicatie van de gemeente met zich meebrengt.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de gemeenteraadsvergadering sprak Sandra Kloppenburg haar frustratie uit over de invoering van de logiesbelasting. Als mede-eigenaar van de Kaagse Boer, een biologische melkveehouderij met een bed and breakfast, heeft zij direct te maken met de nieuwe belastingmaatregel. Kloppenburg vertelde dat ze in mei een brief ontving over het voornemen tot invoering van de belasting, maar dat verdere communicatie vanuit de gemeente uitbleef. "Ik heb daarna niks meer vernomen van de gemeente," aldus Kloppenburg.

De verwarring ontstond toen Kloppenburg op 20 januari contact opnam met de gemeente, omdat ze nog geen verdere informatie had ontvangen. Pas toen werd haar verteld dat er op 12 november een brief was verstuurd, die zij echter nooit had ontvangen. "Ik kan niet met terugwerkende kracht aan mijn gasten vragen of ze logiesbelasting willen betalen," legde ze uit. Kloppenburg benadrukte dat ze al veel boekingen had staan voor het komende jaar en dat het onmogelijk was om de belasting nog door te berekenen aan haar gasten.

De gemeenteraad reageerde verdeeld op de kwestie. Raadslid Mooren vroeg om een reactie van de wethouder, terwijl andere raadsleden zoals Hogenboom en Van Beurden vragen stelden over de communicatie en de praktische uitvoering van de belasting. Kloppenburg legde uit dat de invoering van de belasting voor haar veel extra werk met zich meebrengt, vooral omdat veel boekingen via platforms zoals Booking.com verlopen.

Wethouder Van Egmond erkende de problemen en noemde de situatie "heel vervelend". Hij benadrukte dat de gemeente geprobeerd had om zo goed mogelijk te communiceren en participeren, maar dat er blijkbaar toch misverstanden waren ontstaan. "We hebben echt geprobeerd om te luisteren en ook om te communiceren," zei Van Egmond. Hij gaf aan dat de gemeente in een "grijs gebied" zat tussen de vaststelling van het tarief en de invoering van de belasting.

Ondanks de erkenning van de problemen, zag de wethouder geen directe oplossing. "Op dit moment hebben wij niet meer gevallen bekend dan deze," zei hij, verwijzend naar de situatie van Kloppenburg. Hij benadrukte dat de gemeenteraad in december de logiesbelastingverordening had goedgekeurd en dat er binnen dat besluit geen ruimte was voor uitzonderingen.

De discussie eindigde zonder concrete oplossing, maar met de belofte van de wethouder om de kwestie verder te onderzoeken. Ondertussen blijven ondernemers zoals Kloppenburg in onzekerheid over hoe ze de logiesbelasting moeten implementeren zonder hun gasten voor onaangename verrassingen te stellen.