Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

31-03-2025, Visie en Advies
Met elkaar in debat zijn
  • J.J. de Jong - Samen
  • H.H.T. Bax - Samen
  • M.J.H. Mooren - Mooi K&B
  • O.G.M. van Leijden - CDA
  • R.A. van Seggelen - PRO
  • E.L. Loos - D66
  • C.J. Blom - VVD
  • Y. Peters-Adrian - Wethouder
  • T.P. Scherpenzeel - Raadsgriffier

Onrust over woningbouwproject Braassem Land: Gemeenteraad worstelt met besluitvorming**


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een recent debat over het ambitieuze woningbouwproject Braassem Land, uitten raadsleden en inwoners hun zorgen over de geplande uitbreiding van het gebied. Het voorstel, dat voorziet in de bouw van 1.550 woningen, stuit op weerstand vanwege verkeersproblemen, klimaatadaptatie en participatie.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de commissievergadering van de gemeente Kaag en Braassem werd het raadsvoorstel voor de ontwikkeling van Braassem Land uitvoerig besproken. Het voorstel, dat een samenwerking betreft tussen VolkerWessels Vastgoed BV en Verwelius Holding BV, beoogt een budgetneutrale grondexploitatie (GREX) te realiseren. Toch zijn er zorgen over de haalbaarheid en de impact op de leefbaarheid van de dorpen Roelofarendsveen en Oude Wetering.

Inwoner Oscar Haegens sprak namens bezorgde bewoners en benadrukte de noodzaak van een zorgvuldige besluitvorming. "We moeten ons afvragen of we een leefbare gemeenschap bouwen of een probleem creëren dat over 10 of 15 jaar onbetaalbaar is om op te lossen," aldus Haegens. Hij wees op de druk op de infrastructuur en de kinderopvang, en pleitte voor een integraal plan dat niet alleen woningbouw, maar ook infrastructuur en leefbaarheid waarborgt.

Raadslid Mevrouw Bax van Samen voor Kaag en Braassem (SVKB) uitte haar zorgen over de financiële situatie van het project. "We willen dat optimalisatie breder opgevat wordt dan een financiële GREX van 0,0 op dit moment," stelde Bax. Ze pleitte voor een groenere openbare ruimte en vroeg zich af of de huidige plannen wel voldoende participatie van inwoners kennen.

D66-raadslid Mevrouw Loos maakte zich zorgen over de verkeersontsluiting en klimaatadaptatie van het gebied. "De huidige verkeerssituatie is nu al problematisch, laat staan met honderden extra woningen," zei Loos. Ze riep op tot een onderzoek door de Rekenkamer naar de eerste fases van het project om lessen te trekken voor de toekomst.

Het CDA, vertegenwoordigd door de heer Van Leiden, sprak van een bestuurlijk falen en vroeg zich af hoe het college het vertrouwen van de raad denkt te herwinnen. "Hoe kan dit in drie maanden ineens helemaal sluitend zijn?" vroeg Van Leiden zich af.

Mooi Kaag en Braassem, bij monde van de heer Mooren, pleitte voor een second opinion op de berekeningen van de grondexploitatie en risicoanalyse. "Gezien de grote financiële belangen is het beter om eerst een goede verkavelingsplannen met impressies te maken en die vervolgens te presenteren aan de omwonenden," aldus Mooren.

De VVD en Pro Kaag en Braassem toonden zich positiever over het voorstel, maar vroegen wel om concrete antwoorden op de zorgen van de andere partijen. "Wat zijn nou echt de concrete vragen, rapporten die jullie willen hebben om wel een besluit te kunnen nemen?" vroeg VVD-raadslid Blom.

Het debat eindigde zonder een definitief besluit. Het raadsvoorstel wordt op 14 april 2025 als bespreekstuk geagendeerd voor de gemeenteraad. Tot die tijd blijft de toekomst van Braassem Land onzeker, terwijl de roep om meer participatie en zorgvuldige afwegingen luid klinkt.

Samenvatting van het voorstel


Aan de Braassem B.V., een samenwerking tussen VolkerWessels Vastgoed BV en Verwelius Holding BV, heeft gereageerd op een raadsvoorstel van 31 maart 2025. Tijdens een vennotenoverleg op 19 maart 2025 werd besproken hoe marktpartijen tegen de uitgangspunten van dit voorstel aankijken. De VOF heeft de stichtingskostenberekening aangepast aan deze uitgangspunten, en de optimalisatievoorstellen in het raadsvoorstel lijken te resulteren in een sluitende grondexploitatie (GREX). Er wordt echter opgemerkt dat er scherp toezicht nodig is om financiële afwijkingen te voorkomen, mede door de beperkte onvoorziene reserve in de GREX. Aan de Braassem B.V. benadrukt dat er geen ruimte is voor extra eisen en verwacht dat de gemeente de procedures voortvarend oppakt. Ze hebben vertrouwen in een succesvolle gebiedsontwikkeling.

Documenten