Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

06-01-2025, Context en Kaders - RO-procedures en rol van de raad (vervolg masterclass RO)
Met elkaar in debat zijn
  • N.G. van Egmond - Wethouder
  • C.W. Zwaaneveld - D66
  • Y. Peters-Adrian - Wethouder
  • R. van Beurden - Samen
  • P.J.A. Blom - Samen
  • O.G.M. van Leijden - CDA
  • R. Möllers - VVD
  • R.R.M. van Leeuwen - PRO
  • S.C. de Wagenaar - PRO
  • H.H.T. Bax - Samen

Nieuwe Omgevingswet: Meer Integrale Aanpak en Minder Bestemmingsplannen naar de Raad


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De invoering van de Omgevingswet brengt grote veranderingen met zich mee voor de gemeentelijke besluitvorming. Tijdens een recente C&K-avond werd uitgebreid gediscussieerd over de nieuwe procedures en de rol van de gemeenteraad. De avond bood inzicht in de voordelen van de nieuwe werkwijze, maar riep ook vragen op over de praktische uitvoering.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de C&K-avond op 25 maart 2024 stond de Ruimtelijke Ordening (RO) centraal. De bijeenkomst was een vervolg op de avond van maart vorig jaar en had als doel de gemeenteraad te informeren over de veranderingen die de Omgevingswet met zich meebrengt. De nieuwe wet, die op 1 januari 2024 is ingevoerd, zorgt voor een meer integrale beoordeling van ruimtelijke initiatieven. "Ik ben er eigenlijk wel heel blij mee hoe dat nu gaat," aldus een enthousiaste spreker tijdens de avond.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe werkwijze is de zogenaamde 'intake tafel', waar alle betrokken partijen, zoals collega's van ruimtelijke ontwikkeling, vergunningen en handhaving, samenkomen om initiatieven te beoordelen. Dit zorgt voor een completer beeld en een meer samenhangende aanpak. "Het is een veel integralere beoordeling dan we voorheen deden," werd er opgemerkt.

Een van de opvallende veranderingen is dat er minder bestemmingsplannen naar de raad zullen komen. Waar voorheen veel plannen via een bestemmingsplanwijziging werden behandeld, kan nu vaker gebruik worden gemaakt van de 'buitenplanse omgevingsplanactiviteit' (bopa). Dit betekent dat de raad minder vaak betrokken zal zijn bij kleinere plannen, tenzij er sprake is van een 'verzwaard adviesrecht'. Dit recht geldt bijvoorbeeld bij transformaties in natuurgebieden of bij plannen die in strijd zijn met de omgevingsvisie.

De avond bood ook ruimte voor reflectie op de recente bestemmingsplangolf. De raad en het college bespraken wat er geleerd is van deze periode. Uitgebreidere participatie en een scherpere blik op onderzoeken werden als belangrijke lessen genoemd. Daarnaast werd benadrukt dat er meer regie moet komen op capaciteit en tijdsplanning om overbelasting te voorkomen.

De avond eindigde met een oproep om in het eerste kwartaal van 2025 verder te praten over de ervaringen met de nieuwe Omgevingswet. Het doel is om zowel terug te blikken als vooruit te kijken naar hoe de gemeente optimaal kan functioneren binnen de nieuwe kaders. De gemeenteraad lijkt klaar voor deze nieuwe fase, met een scherp oog voor zowel de kansen als de uitdagingen die de Omgevingswet biedt.