Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

02-09-2024, Visie en Advies
Met elkaar in debat zijn
  • R. Möllers - VVD
  • R. van Beurden - Samen
  • N.G. van Egmond - Wethouder
  • I.J.M. Bader - VVD
  • E.H. Henrotte - PRO

Schoolbestuur wil snellere statutenwijzigingen: gemeenteraad verdeeld


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Het schoolbestuur SPO WIJ de Venen wil de benoemingstermijn van de Raad van Toezicht verlengen van drie naar vier jaar. Daarnaast wordt voorgesteld om toekomstige statutenwijzigingen sneller te kunnen doorvoeren door de bevoegdheid hiervoor aan het college te geven. De gemeenteraad van Kaag en Braassem is verdeeld over dit voorstel.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd het voorstel om de statuten van het schoolbestuur SPO WIJ de Venen te wijzigen, uitvoerig besproken. De belangrijkste verandering betreft de verlenging van de benoemingstermijn van de Raad van Toezicht van drie naar vier jaar. Daarnaast wordt voorgesteld om de bevoegdheid voor toekomstige statutenwijzigingen van SPO WIJ de Venen en SSBA aan het college te geven, zodat deze sneller kunnen worden doorgevoerd.

Mevrouw De Rijk opende het debat met de opmerking dat hoewel de school deze wijziging graag wil, er een wettelijke verplichting is dat dergelijke wijzigingen via de gemeenteraad moeten gaan. "We gaan ervan uit dat zowel het bestuur als de notaris de wijzigingen toetsen aan de wet," aldus De Rijk. Ze vroeg zich af hoe de raad op de hoogte gehouden zou worden als de bevoegdheid aan het college wordt gemandateerd.

De heer Van Beurden van Samen voor Kaag en Braassem uitte zijn instemming met de verlenging van de benoemingstermijn, maar was kritisch over het tweede deel van het voorstel. "Het verleggen van de bevoegdheid voor goedkeuring naar het college is misschien efficiënter, maar het gaat voorbij aan onze democratische opvatting," stelde hij. Van Beurden benadrukte dat de raad een controlerende rol heeft die niet zomaar terzijde geschoven moet worden.

Wethouder Van Egmond verdedigde het voorstel door te stellen dat het college goed op de hoogte is van de formele procedures en dat er geen juridische problemen zijn. "Volgens mij moeten we het niet ingewikkelder maken dan het is," zei Van Egmond. Hij benadrukte dat het efficiënter zou zijn als het college deze zaken afhandelt, zodat de raad zich kan richten op de visie en kwaliteit van het onderwijs.

De discussie leidde tot een stemming over de agendering van het voorstel. Hoewel sommige fracties, zoals D66 en de VVD, het als hamerstuk wilden behandelen, pleitten anderen, waaronder het CDA en Samen voor Kaag en Braassem, voor een bespreekstuk. Uiteindelijk werd besloten het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de besluitvormende gemeenteraadsvergadering van 16 september 2024.

De verdeeldheid binnen de raad toont aan dat er verschillende opvattingen zijn over de balans tussen efficiëntie en democratische controle. Het debat zal ongetwijfeld doorgaan, vooral nu de gemeenteraad zich moet voorbereiden op de uiteindelijke beslissing.

Samenvatting van het voorstel


Er ligt een voorstel om de statuten van het schoolbestuur SPO WIJ de Venen te wijzigen. De belangrijkste verandering is dat de benoemingstermijn van de Raad van Toezicht van drie naar vier jaar gaat. Er zijn ook enkele kleinere wijzigingen voorgesteld. Deze wijzigingen hebben geen invloed op het openbare karakter van het onderwijs. Het voorstel is om de statutenwijziging goed te keuren. Daarnaast wordt voorgesteld om de bevoegdheid voor toekomstige statutenwijzigingen van SPO WIJ de Venen en SSBA aan het college te geven. Dit zou betekenen dat de schoolbesturen in Kaag en Braassem sneller wijzigingen kunnen doorvoeren, omdat er dan geen raadsbesluit meer nodig is. De gemeenteraad moet nog beslissen over dit voorstel.

Documenten