Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

20-03-2024, Openbare bijeenkomsten raad - Presentatie dementie in de gemeente (Aleid van der Meer)
Met elkaar in debat zijn
  • R.R.M. van Leeuwen - PRO
  • A.C.J. Kusters - D66
  • R. van Beurden - Samen

Dementie in Kaag en Braassem: "Iedereen krijgt ermee te maken"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een recent debat in Kaag en Braassem benadrukte Aleid van der Meer, belangenbehartiger bij Alzheimer Nederland, de groeiende impact van dementie op de samenleving. Met een indrukwekkende presentatie zette ze de urgentie van een dementievriendelijke gemeenschap uiteen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens haar presentatie deelde Van der Meer alarmerende cijfers: "Op dit moment zijn er in Nederland 290.000 mensen met een vorm van dementie. Over 20 jaar zal dit aantal verdubbeld zijn." Ze benadrukte dat de meeste mensen met dementie, zo'n 79%, thuis wonen, wat een grote druk legt op mantelzorgers en de omgeving.

Van der Meer, die al sinds 1995 werkt met mensen met dementie, wees op de noodzaak van een dementievriendelijke samenleving. "Iedereen moet weten hoe je met dementie omgaat," stelde ze. Ze prees de gemeente Kaag en Braassem voor hun eerdere inspanningen, maar waarschuwde dat de criteria voor een dementievriendelijke gemeente zijn aangescherpt. "We moeten aan de slag," aldus Van der Meer.

De presentatie leidde tot vragen uit de zaal. Mevrouw Kusters vroeg naar de nieuwe criteria voor een dementievriendelijke gemeente. Van der Meer legde uit dat de gemeente moet voldoen aan diverse punten, zoals het trainen van bedrijven en organisaties. "De dementiescan die we hebben gedaan, scoorde minder dan gemiddeld, dus daar moeten we aan werken," zei ze.

Mevrouw de Rijk vroeg naar activiteiten voor mensen met dementie. Van der Meer erkende dat er initiatieven zijn, zoals zwemmen en Alzheimer cafés, maar benadrukte dat meer verenigingen zich open moeten stellen. "Er zijn veel mensen die thuis zitten en niet naar dagopvang willen," legde ze uit.

Mevrouw Wesselman van Pro Kaag en Braassem benadrukte het belang van bewustwording binnen verenigingen. Ze deelde haar ervaring bij de lokale gymvereniging, waar een dame met dementie actief meedoet. Van der Meer reageerde positief en wees op de trainingen die beschikbaar zijn voor verenigingen.

Tot slot werd de communicatie naar inwoners besproken. Meneer van Beurden van SVAB noemde het een breder probleem en zag het als een kans voor verbetering. Van der Meer sloot af met een belangrijke boodschap: "Dementie is niet te voorkomen, maar wel te vertragen. Hoe langer het proces verlengd kan worden, hoe langer mensen kunnen meedoen in de maatschappij."

Met deze inzichten roept Van der Meer de gemeente en haar inwoners op om gezamenlijk te werken aan een dementievriendelijke toekomst. "Iedereen krijgt ermee te maken," waarschuwde ze, en benadrukte daarmee de urgentie van actie.