Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

21-08-2023, Context en Kaders - Grondbeleid en Programma VTH
Met elkaar in debat zijn
  • J.H.M. de Rijk - CDA
  • A. Heijstee-Bolt - Burgemeester
  • H.H.T. Bax - Samen
  • O.G.M. van Leijden - CDA
  • I.J.M. Bader - VVD

Nieuwe Omgevingswet en Wet Kwaliteitsborging: Gemeente Bereidt Zich Voor op Grote Veranderingen


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente staat aan de vooravond van grote veranderingen met de invoering van de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging (WKB) op 1 januari 2024. Tijdens een recent debat werden de uitdagingen en kansen besproken die deze nieuwe wetgeving met zich meebrengt.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens het debat, dat werd geopend door de portefeuillehouder, werd het uitvoerings- en handhavingsbeleid van de gemeente onder de loep genomen. De focus lag op de veranderingen die de nieuwe Omgevingswet en de WKB met zich meebrengen. "De Omgevingswet legt veel vertrouwen en verantwoordelijkheden neer bij initiatiefnemers en lokale overheden," aldus een van de sprekers. Dit betekent dat de rol van de gemeente als toezichthouder verandert, vooral op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH).

Een belangrijk onderdeel van de discussie was de scheiding tussen vergunningverlening en handhaving. Waar vergunningverlening vraaggestuurd is, biedt toezicht en handhaving beleidsvrijheid. "We kunnen niet alles, al zouden we dat willen," werd benadrukt. De beperkte capaciteit dwingt de gemeente om prioriteiten te stellen en samen te werken met maatschappelijke partners.

Een ander punt van aandacht was de rol van private kwaliteitsborgers onder de WKB. "Voor de bouw van grondgebonden woningen zal straks geen gemeentelijke toezichthouder meer actief zijn," werd uitgelegd. Dit roept vragen op over de kosten en verantwoordelijkheden, die nu bij de initiatiefnemer komen te liggen.

Tijdens het debat werd ook een interactieve sessie gehouden met behulp van een mentimeter, waarbij raadsleden prioriteiten konden aangeven op het gebied van toezicht en handhaving. Hoewel sommige raadsleden twijfelden aan het nut van deze methode, gaf het volgens anderen een goed inkijkje in de prioriteiten en uitdagingen.

De gemeente is momenteel bezig met een participatietraject om input van inwoners en bedrijven te verzamelen. "We zijn bewoners fysiek gaan bevragen, maar u kunt ook verwachten dat deze week nog dezelfde enquête uitgaat richting het bedrijfsleven," werd er gezegd.

De portefeuillehouder sloot het debat af met een vooruitblik op de komende maanden. "We gaan er voor zorgen dat vanaf 2024 de nieuwe uitvoerings- en handhavingsstrategie van kracht is," werd beloofd. De gemeente blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen en zal waar nodig het beleid bijstellen om de overgang naar de nieuwe wetgeving zo soepel mogelijk te laten verlopen.