- R. Möllers - VVD
- R.A. van Seggelen - PRO
- C.W. Zwaaneveld - D66
- I.J.M. Bader - VVD
- R. van Beurden - Samen
- O.G.M. van Leijden - CDA
- M.J.H. Mooren - Mooi K&B
Veiligheidsregio Hollands Midden: Debat over Risicoprofiel 2023-2026
Gemeenteraden in de regio Hollands Midden buigen zich over het nieuwe Regionaal Risicoprofiel voor 2023-2026. Dit profiel, dat risico's zoals klimaatverandering en energietransitie in kaart brengt, vormt de basis voor strategische beleidskeuzes. Tijdens een recent debat spraken raadsleden hun zorgen en suggesties uit.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een levendig debat over het Regionaal Risicoprofiel 2023-2026 van de Veiligheidsregio Hollands Midden, kwamen verschillende standpunten naar voren. Het profiel, dat risico's zoals klimaatverandering, energietransitie, verdichting en hyperconnectiviteit identificeert, is bedoeld om gemeenteraden te helpen bij het maken van strategische beleidskeuzes.De heer Brouwer opende het debat met een kritische noot over de prioritering van de aanjagers. "Wij zouden veel liever digitale afhankelijkheid toevoegen in plaats van verdichting," stelde hij. Brouwer benadrukte dat er nog onvoldoende kennis is over de risico's van verdichting, terwijl digitale afhankelijkheid volgens hem een urgentere dreiging vormt.
De heer Zwanenveld van D66 reageerde hierop door te wijzen op de expertise van de veiligheidsregio. "Wij vinden het lastig om ons daar de kennis en kunde van de veiligheidsregio en hun analisten onder te scharen," zei hij. Zwanenveld benadrukte het belang van vertrouwen in de deskundigheid van de veiligheidsregio, maar vroeg zich wel af hoe de regio omgaat met actuele risico's zoals de energiecrisis.
Mevrouw Bader van de VVD sloot zich aan bij Zwanenveld en sprak haar vertrouwen uit in de veiligheidsregio. "Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de kennis en kunde van de veiligheidsregio," aldus Bader. Ze benadrukte dat verdichting in bepaalde delen van de gemeente wel degelijk risico's met zich meebrengt.
De heer Van Beurden van SPKB uitte zijn zorgen over het gebrek aan historische data over de aanjagers en vroeg om meer aandacht voor draaiboeken en maatregelen ter mitigatie. Hij stelde dat de gemeente niet blind achter de veiligheidsregio aan moet lopen en pleitte voor een betere onderbouwing van de gekozen prioriteiten.
De heer Kempenaar van het CDA sloot zich aan bij de zorgen over digitale afhankelijkheid en verwees naar het boek "Het is oorlog en niemand die het weet" om het belang van digitale veiligheid te onderstrepen. "Wij verbazen ons over het feit dat dit niet in het risicoprofiel is meegenomen," zei hij.
Het debat eindigde met de toezegging dat het voorstel als bespreekstuk naar de gemeenteraad van 12 september 2022 zal worden doorgezonden. De discussie over welke aanjagers prioriteit moeten krijgen, zal daar worden voortgezet.
Samenvatting van het voorstel
De Veiligheidsregio Hollands Midden staat op het punt om een nieuw Regionaal Risicoprofiel voor 2023-2026 vast te stellen. Dit profiel helpt bij het identificeren van risico's in de regio en omliggende gebieden, zoals klimaatverandering, energietransitie, verdichting en hyperconnectiviteit. Gemeenteraden krijgen de kans om hun wensen voor het Regionaal Beleidsplan kenbaar te maken. Het risicoprofiel vormt de basis voor strategische beleidskeuzes en risicocommunicatie. Er worden geen directe financiƫle gevolgen verwacht, en de uitvoering van het beleidsplan zal binnen de bestaande begroting plaatsvinden. Consultatieronden voor gemeenteraadsleden zijn gepland, en het streven is om het risicoprofiel in september 2022 bij alle gemeenteraden te agenderen.