Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

05-03-2018, Politieke avond - Oordeelsvorming
Met elkaar in debat zijn
  • N.G. van Egmond - Wethouder
  • H.H.T. Bax - Samen
  • M.E. Doze - CDA

Gemeente Kaag en Braassem Twijfelt over Zelfstandig Beslissen over Woningbouw in Geluidszone Schiphol


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Kaag en Braassem debatteert over een nieuwe beleidsregel die de gemeente meer zeggenschap zou geven over woningbouw binnen de geluidscontouren van Schiphol. De meningen zijn verdeeld, en de vraag blijft of de gemeente deze verantwoordelijkheid wel moet willen dragen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Kaag en Braassem werd een voorstel besproken dat de gemeente meer autonomie zou geven bij het beslissen over woningbouw binnen de 20 Ke-geluidscontour van Schiphol. Dit zou betekenen dat de gemeente geen ontheffing meer nodig heeft van de minister van Infrastructuur en Milieu. Het voorstel stuit echter op gemengde reacties binnen de raad.

Meneer Van Egmond van D66 opende het debat met gemengde gevoelens. "De eigen regie in handen nemen klinkt positief, maar we willen niet in een berg gedoe rondom Schiphol terechtkomen," zei hij. Hij wees op de twijfels die waren ontstaan na nieuwe informatie en vroeg zich af wat de gevolgen zouden zijn van verschuivende contouren door de groei van Schiphol.

Mevrouw Van Klink sloot zich aan bij de twijfels van Van Egmond. "Natuurlijk wil je zelf de baas zijn waar dat kan, maar is deze beleidsregel de juiste manier?" vroeg ze zich af. Ze uitte zorgen over de handhaving van de regel en de impact van het kettingbeding, dat toekomstige eigenaren verplicht om de afspraken na te komen.

Aan de andere kant van het spectrum stond meneer Koek van de VVD, die het voorstel volledig steunde. "Nu krijgen we iets in eigen handen om zelf te beslissen," betoogde hij. "Het is niet zo dat er meteen overal gebouwd mag worden, maar we mogen het in ieder geval zelf beslissen."

Meneer Dozen van het CDA was echter resoluut in zijn afwijzing van het voorstel. Hij verwees naar recente televisie-uitzendingen die de complexiteit en de mogelijke nadelen van de beleidsregel blootlegden. "Als je na het bekijken van die uitzendingen nog steeds twijfelt, dan weet ik het ook niet meer," stelde hij.

Mevrouw Bakx van SVKB pleitte voor uitstel van de beslissing. "De beleidsmaatregel is zo onvolledig geformuleerd dat je eigenlijk niet weet waarmee je instemt," zei ze. Ze suggereerde dat een blok van gemeentes samen een sterker signaal naar de overheid zou kunnen sturen om met een betere beleidsmaatregel te komen.

Het debat eindigde zonder een duidelijke consensus, maar met de afspraak dat het voorstel naar de volgende raadsvergadering zou gaan voor besluitvorming. De vraag blijft of Kaag en Braassem de verantwoordelijkheid voor woningbouw in de geluidszone van Schiphol op zich moet nemen, of dat het beter is om de huidige situatie te handhaven en de druk op de hogere overheden te verhogen voor een betere oplossing.

Samenvatting van het voorstel


De gemeente Kaag en Braassem overweegt een nieuwe beleidsregel vast te stellen voor woningbouw binnen de 20 Ke-geluidscontour van Schiphol. Deze regel moet ervoor zorgen dat de gemeente zelf kan beslissen over woningbouwplannen in dit gebied, zonder dat een ontheffing van de minister van Infrastructuur en Milieu nodig is. De beleidsregel vereist dat bij nieuwe bouwplannen expliciet rekening wordt gehouden met het luchtvaartgeluid in het bestemmingsplan. Dit moet worden opgenomen in de toelichting van het plan. De regel heeft geen invloed op bestaande woningen, maar richt zich op nieuwe stedelijke ontwikkelingen. De gemeente wil hiermee voldoen aan afspraken met de provincie en de betrokken gemeenten. Het doel is om een duurzame balans te vinden tussen economische, milieu- en leefbaarheidsaspecten. De gemeenteraad zal in 2019 worden geïnformeerd over de resultaten van deze beleidsregel.

Documenten