Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Zienswijze en takendialoog Hecht". De gemeente Kaag en Braassem heeft een kritische zienswijze gegeven over de begroting van Hecht voor 2024, waarin zij de enige gemeente is die van mening is dat er halverwege het jaar nog maatregelen genomen kunnen worden om binnen de begroting te blijven. Ondanks hun bezwaren, moeten ze extra middelen beschikbaar stellen omdat de meerderheid van de gemeenten hiermee instemt. Hecht wil een takendialoog voeren met alle betrokken gemeenten om de financiële controle te verbeteren en de gemeenteraden worden hierbij betrokken.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in termen van het beschrijven van de situatie, de zienswijze van de gemeente Kaag en Braassem, en de geplande takendialoog. Echter, er is weinig detail over hoe de financiële controle precies verbeterd zal worden.
Rol van de Raad:
De raad moet de raadsinformatiebrief vaststellen en deelnemen aan de takendialoog. Ze spelen een rol in het geven van input en feedback tijdens dit proces.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met het beschikbaar stellen van extra middelen ondanks hun eerdere bezwaren. Ze moeten ook bepalen hoe ze willen deelnemen aan de takendialoog en welke prioriteiten ze willen stellen.
SMART Analyse en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn geen specifieke doelen of meetbare resultaten genoemd. Het tijdspad is strak, wat kan leiden tot beperkte invloed van de raad.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de raadsinformatiebrief vast te stellen en hun deelname aan de takendialoog te bevestigen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de betrokkenheid van alle 18 gemeenten in de takendialoog, maar er is weinig detail over hoe participatie van de gemeenteraden precies vorm krijgt.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen nieuwe financiële consequenties op dit moment, maar de gemeente Kaag en Braassem moet extra middelen beschikbaar stellen omdat de meerderheid van de gemeenten hiermee instemt. Er is geen specifieke dekking voor deze extra middelen genoemd.