Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

09-09-2024, Financiële commissie - Context en Kaders
Met elkaar in debat zijn
  • R. van Beurden - Samen
  • R. Möllers - VVD
  • I.J.M. Bader - VVD
  • S.C. de Wagenaar - PRO
  • R. Wesselink - CDA

Fractiestrijd over Fractiegelden: Wie Beheert de Portemonnee?


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Tijdens een verhitte commissievergadering werd gedebatteerd over de verantwoording en verdeling van fractiegelden. De discussie draaide om de vraag of fracties hun financiële middelen naar rato van hun grootte moeten ontvangen en hoe deze middelen verantwoord moeten worden.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In de financiële commissie van 10 juni 2024 werd een voorstel besproken dat de verantwoording van fractiegelden moet verbeteren. Het voorstel, geschreven door een commissielid, leidde tot een levendig debat over de noodzaak van een tweede penningmeester en de verdeling van fractiegelden op basis van fractiegrootte.

"Waarom is dit opeens een stuk met een formele status?" vroeg een nieuw commissielid zich af. Het voorstel was namelijk niet afkomstig van het college, maar van een commissielid zelf. De voorzitter legde uit dat het stuk in de financiële commissie was besproken en dat het presidium er nog aandacht aan moest besteden.

Een belangrijk discussiepunt was de rol van de penningmeester. Sandra de Wagenaar van PRO stelde dat het niet wenselijk is om twee penningmeesters of rekeningen te hebben. "Dit bedrag kan prima door de penningmeester van de vereniging worden beheerd," aldus De Wagenaar. De fractie van D66 was het hier niet mee eens en benadrukte het belang van een aparte fractiepenningmeester om belangenverstrengeling te voorkomen.

Een ander heet hangijzer was de verdeling van fractiegelden. De vraag was of deze naar rato van het aantal raadsleden verdeeld moeten worden. De fractie van PRO gaf aan dat de huidige vergoeding voor hen ontoereikend is, terwijl andere fracties juist vreesden dat een hogere bijdrage zou leiden tot ongebruikte middelen. "Wij zijn juist voorstander van een evenwichtige vergoeding die niet naar rato is," stelde een CDA-lid.

Ook de mogelijkheid om een egalisatiereserve op te bouwen werd besproken. PRO vond dit onnodig en onwenselijk, terwijl andere fracties het juist als een manier zagen om financiële schommelingen op te vangen.

Het debat eindigde zonder definitieve besluiten, maar met de afspraak dat de voorstellen verder besproken zullen worden in het presidium. "We moeten voor onszelf wel de juiste verantwoording maken," benadrukte een commissielid. Het laatste woord over de fractiegelden is dus nog niet gezegd.