- J.L.C. Brouwer - PRO
- N.G. van Egmond - Wethouder
- H. Démoed - Gemeentesecretaris
- R. Möllers - VVD
- R. Wesselink - CDA
- C.W. Zwaaneveld - D66
- F.J. Zoetendaal - Samen
Gemeente Kaag en Braassem zet stappen naar beter risicomanagement
De gemeenteraad van Kaag en Braassem overweegt de vaststelling van de Beleidsnota Integraal Risicomanagement en Weerstandsvermogen 2024-2027. Deze nota biedt richtlijnen voor het herkennen en beheersen van risico's en het versterken van het weerstandsvermogen van de gemeente. Het doel is om risico's beter te beheersen en voldoende middelen te hebben om financiële gevolgen op te vangen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de recente gemeenteraadsvergadering werd het voorstel voor de Beleidsnota Integraal Risicomanagement en Weerstandsvermogen 2024-2027 uitvoerig besproken. De nota, die als basis dient voor de verplichte paragraaf over weerstandsvermogen in de jaarlijkse begroting en jaarverslagen, streeft naar een verbeterd risicomanagement door meer inzicht te krijgen in niet-financiële risico's en de voortgang van beheersmaatregelen.Han opende het debat met vragen over de integratie van risicomanagement in het besluitvormingsproces. "Zou het niet handig zijn om richtlijnen op te nemen die ons helpen om risicomanagement een integraal onderdeel van de besluitvorming te maken?" vroeg hij. De discussie richtte zich vervolgens op de vraag of er budgettaire consequenties zijn verbonden aan de overgang naar een hoger niveau van risicomanagement. De verwachting is dat dit zonder extra kosten kan worden gerealiseerd door bestaande gesprekken met clustermanagers uit te breiden.
Ronald benadrukte het belang van het opnemen van risico-overwegingen in collegevoorstellen, vergelijkbaar met duurzaamheid. "Het moet een gedachtegoed worden," stelde hij. De raad was het erover eens dat risicomanagement een prominente plek moet krijgen in besluitvormingsprocessen.
Het CDA toonde zich tevreden met de voorgestelde stappen, maar vroeg zich af of de gemeente in 2027 fase 3 van het risicomanagement volledig zal hebben afgerond. "Ik hoop dat we dan al in fase 4 zitten," zei een raadslid optimistisch. De nota voorziet in een kwaliteitsverbetering van het gesprek over risico's, te beginnen op managementniveau.
D66 bracht het onderwerp klimaatontwikkeling ter sprake als een ontbrekend risico in de huidige overzichten. "Op de een of andere manier moeten we inzichtelijk maken hoe we hiermee omgaan," aldus een raadslid. Hoewel er nog geen pasklaar antwoord was, werd erkend dat dit een belangrijk aandachtspunt is.
De vergadering concludeerde positief over de nota, met de verwachting dat deze als hamerstuk naar de gemeenteraad van 17 juni kan worden gestuurd. "We zijn blij dat er nu een belangrijke stap wordt gezet in een steeds volwassener wordende organisatie," aldus een raadslid. De nota zal nog worden aangepast om enkele technische correcties door te voeren voordat deze definitief wordt vastgesteld.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Kaag en Braassem overweegt om de Beleidsnota Integraal Risicomanagement en Weerstandsvermogen 2024-2027 vast te stellen. Deze nota biedt richtlijnen voor het herkennen en beheersen van risico's en het versterken van het weerstandsvermogen van de gemeente. Het doel is om risico's beter te beheersen en voldoende middelen te hebben om financiële gevolgen op te vangen. De nota dient als basis voor de verplichte paragraaf over weerstandsvermogen in de jaarlijkse begroting en jaarverslagen. De gemeente wil in de periode 2024-2027 het risicomanagement verbeteren door meer inzicht te krijgen in niet-financiële risico's en de voortgang van beheersmaatregelen. Ook wordt er gestreefd naar een betere integratie van risicomanagement in besluitvormingsprocessen. De nota bevat geen financiële consequenties en wordt jaarlijks geëvalueerd.