Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

29-05-2024, Visie en Advies - Extra vergadering
Met elkaar in debat zijn
  • E.H. Henrotte - PRO
  • R.A. van Seggelen - PRO
  • M.J.H. Mooren - Mooi K&B
  • I.J.M. Bader - VVD
  • J.J. de Jong - Samen
  • O.G.M. van Leijden - CDA
  • D. Kistemaker - Wethouder

Fietspad of Woningbouw? Gemeenteraad Roelofarendsveen voor Moeilijke Keuze


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Roelofarendsveen staat voor een lastige beslissing: kiezen ze voor de aanleg van een tijdelijk fietspad om de verkeersveiligheid te verbeteren, of geven ze prioriteit aan de ontwikkeling van sociale woningbouw in Braassemerland? Het debat hierover was levendig en vol emotie.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In een poging om de verkeersveiligheid op het Noordeinde en Zuideinde te verbeteren, heeft de gemeenteraad een voorstel ontvangen om een tijdelijk fietspad aan te leggen in fase 11 van Braassemerland. Dit fietspad zou een snelle en veilige oplossing moeten bieden voor fietsers, vooral voor schoolkinderen. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar een nieuwe verbinding tussen het Noordeinde en de Floraweg/Geestweg als een duurzame oplossing voor de verkeersdrukte.

Tijdens het debat spraken Loes Hoogenboom en Susan van Klink, beide ouders en leden van de werkgroep Veilige Schoolroute, hun steun uit voor het fietspad. "Onze gezamenlijke wens is dat ieder kind vanaf 8 jaar op een veilige manier zelfstandig naar school kan," aldus Van Klink. De werkgroep benadrukte het belang van een veilige schoolroute en riep de raad op om snel actie te ondernemen.

Toch is er ook weerstand. De aanleg van het fietspad zou de ontwikkeling van sociale woningbouw in fase 11 kunnen vertragen. "De consequentie van dit besluit is dat deelgebied 11 van het project Braassemerland niet naar voren gehaald kan worden," waarschuwde raadslid Van Zeggelen. Hij benadrukte het belang van sociale woningbouw voor jongeren in de regio.

De discussie werd verder bemoeilijkt door zorgen van omwonenden en eigenaren van garageboxen, die vrezen voor de impact van het fietspad op hun eigendommen. "We hebben een brief ontvangen van de omwonenden. Zij vrezen dat het fietspad over hun grondgebied gaat lopen," aldus Van Zeggelen.

De raad moet nu een keuze maken tussen het verbeteren van de verkeersveiligheid op korte termijn en het versnellen van de sociale woningbouw. Het voorstel wordt op 17 juni 2024 opnieuw besproken in de gemeenteraad, waar het als bespreekstuk op de agenda staat. Tot die tijd blijft de vraag: wat weegt zwaarder, de veiligheid van schoolkinderen of de noodzaak van betaalbare woningen?

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad overweegt maatregelen om de verkeersveiligheid op het Noordeinde en Zuideinde te verbeteren. Er wordt voorgesteld om een tijdelijk fietspad aan te leggen in fase 11 van Braassemerland, wat een snelle en veilige oplossing biedt voor fietsers. Daarnaast wordt er gekeken naar een nieuwe verbinding tussen het Noordeinde en de Floraweg/Geestweg als een duurzame oplossing voor de verkeersdrukte. Er is een uitgebreid participatieproces geweest waarbij bewoners en belanghebbenden hun zorgen hebben geuit, vooral over de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers zoals schoolkinderen. Er zijn ook zorgen over de impact van het fietspad op de ontwikkeling van sociale woningbouw in fase 11. De raad moet een keuze maken tussen prioriteit geven aan verkeersveiligheid of woningbouw. Er worden ook andere korte termijn maatregelen overwogen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het besluit ligt nog in de toekomst en er moet nog overeenstemming worden bereikt met betrokken partijen.

Documenten