- R.A. van Seggelen - PRO
- A. Heijstee-Bolt - Burgemeester
- O.G.M. van Leijden - CDA
- H.H.T. Bax - Samen
- M.J.H. Mooren - Mooi K&B
- I.J.M. Bader - VVD
- Y. Peters-Adrian - Wethouder
- D. Kistemaker - Wethouder
Gemeenteraad Kaag en Braassem Steunt Regionale Woonagenda: Focus op Betaalbare Woningbouw
De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft ingestemd met het indienen van een zienswijze op de concept Regionale Woonagenda en Huisvestingsverordening van Holland Rijnland. Deze documenten zijn bedoeld om de woningbouw in de regio te verbeteren, met een nadruk op sociale en betaalbare woningen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het belang van de Regionale Woonagenda en de Huisvestingsverordening benadrukt. Deze documenten moeten worden aangepast aan de huidige behoeften, zodat ze beter aansluiten bij de lokale beleidsdoelen. De raad werd gevraagd hun zienswijze in te dienen, zodat de documenten verder kunnen worden ontwikkeld. De inzageperiode loopt tot 21 maart 2023.De heer Van Seggele van PRO opende het debat met lof voor de inspanningen van het college: "Volgens mij gebeuren de goede dingen in de lobby, en daar ben ik heel blij om." Hij benadrukte het belang van samenwerking met de regio om de doelstellingen te bereiken en sprak de hoop uit dat de zienswijze met een krachtig blok van 19 stemmen zou worden aangenomen.
D66-raadslid Vuilbrief was tevreden met de zienswijze en diende een amendement in om de focus op openbaar vervoer in de regio te versterken. "We willen niet alleen focussen op het OV in de steden, maar ook in de regio," aldus Vuilbrief. Het amendement kreeg brede steun van andere fracties, waaronder SVKB en CDA.
De discussie over de focus op dure versus betaalbare woningen leidde tot enige discussie. Mevrouw Bader van de VVD vroeg zich af waarom er minder focus op dure woningen zou moeten zijn, gezien het potentieel voor een carrousel van verhuizingen die goedkopere woningen vrijmaakt. "Waarom zouden we dat dan zo specifiek willen opnemen?" vroeg ze.
De wethouder verduidelijkte dat de regionale woonagenda inzet op een 30-40-30 verdeling: 30% sociaal, 40% midden, en 30% duur. Dit is in lijn met het raadsakkoord en de landelijke richtlijnen. "We willen meer sturen op betaalbare categorieƫn," legde hij uit.
Het amendement van D66 om een passage over de realisatieovereenkomst te schrappen, werd eveneens aangenomen. "Deze passage is overbodig geworden," aldus Vuilbrief.
De stemming resulteerde in een meerderheid voor het voorstel, waarmee de zienswijze officieel werd vastgesteld en ingediend bij het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland. De raad hoopt hiermee een sterke basis te leggen voor de verdere ontwikkeling van de regionale woonplannen.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad overweegt een zienswijze in te dienen op de concept Regionale Woonagenda en Huisvestingsverordening van Holland Rijnland. Deze documenten zijn bedoeld om de woningbouw in de regio te verbeteren, met een focus op sociale en betaalbare woningen. Er zijn afspraken gemaakt over het aantal te bouwen betaalbare woningen en de regels voor toewijzing. De Regionale Woonagenda en Huisvestingsverordening moeten worden aangepast aan de huidige behoeften. De gemeenteraad wordt gevraagd om hun zienswijze in te dienen, zodat deze documenten verder kunnen worden ontwikkeld en afgestemd op lokale beleidsdoelen. Er zijn geen directe risico's verbonden aan het voorstel, maar het is belangrijk dat de gemeenteraad betrokken blijft bij het proces. De inzageperiode loopt tot 21 maart 2023, waarna de documenten verder in het bestuurlijke proces worden behandeld.