Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

30-01-2023, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • J. Hoogendoorn - CDA
  • A. Heijstee-Bolt - Burgemeester
  • C.W. Zwaaneveld - D66
  • M.J.H. Mooren - Mooi K&B
  • N.G. van Egmond - Wethouder
  • D. Kistemaker - Wethouder

Gemeenteraad verdeeld over delegatie van omgevingsplanbevoegdheden


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een verhitte raadsvergadering werd gedebatteerd over een voorstel om de bevoegdheid tot het wijzigen van het omgevingsplan in bepaalde gevallen te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders. Het voorstel is een stap richting de inwerkingtreding van de Omgevingswet, maar stuitte op weerstand van enkele partijen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering bleek dat het voorstel om de bevoegdheid tot het wijzigen van het omgevingsplan te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders, de gemoederen flink bezighield. Het voorstel is bedoeld om de overgang naar de Omgevingswet, waarbij bestemmingsplannen worden vervangen door ƩƩn omgevingsplan, soepeler te laten verlopen. Het college zou dan in specifieke situaties het omgevingsplan kunnen aanpassen, bijvoorbeeld bij beleidsneutrale aanpassingen of wanneer instructieregels van het Rijk of de provincie moeten worden verwerkt.

Het CDA, vertegenwoordigd door Karen Braassem, uitte zijn twijfels over de noodzaak van het voorstel. "Waarom zouden wij dit nu al delegeren aan ons college, terwijl de wet nog lang niet ingaat?" vroeg Braassem zich af. Ze wees erop dat de ingangsdatum van de Omgevingswet al meerdere keren is uitgesteld en dat er in de afgelopen twee jaar slechts vier keer gebruik is gemaakt van het afwijkingsbeleid. "Met andere woorden, waar hebben we het over?"

Samen voor Kaag en Braassem (SVKB) sloot zich aan bij de zorgen van het CDA. "Laten we nu vers van start gaan met een nieuw omgevingsplan en een nieuwe delegatiebesluit," stelde mevrouw Straver. "Laten we deze kans nemen om dit nog eens goed te bekijken."

D66 en de VVD waren daarentegen voorstanders van het voorstel. De heer Zwanenveld van D66 vond het voorstel "volstrekt helder" en benadrukte dat het belangrijk is om voorbereid te zijn op de nieuwe wetgeving. "Het biedt echt een mooie basis," aldus Zwanenveld. De heer Jong van de VVD sloot zich hierbij aan en benadrukte het belang van voorsorteren op nieuwe wetgeving.

Moyca Kaag en Braassem uitte zorgen over de kosten en de kwaliteit van het omgevingsplan. "Je moet niet op poppetjes bezet gaan nemen, maar op kwaliteit," stelde de heer Morre. Hij pleitte ervoor om eerst het omgevingsplan goed te realiseren voordat er besluiten worden genomen over delegatie.

Uiteindelijk besloot het CDA zijn amendementen in te trekken, nadat duidelijk werd dat deze niet op voldoende steun konden rekenen. "We moeten vaststellen dat de amendementen het niet zullen gaan halen," concludeerde de heer Hoogendoorn teleurgesteld.

Het debat maakte duidelijk dat de gemeenteraad verdeeld is over de aanpak van de Omgevingswet en de rolverdeling tussen de raad en het college. Het voorstel werd uiteindelijk aangenomen, maar de discussie over de implementatie van de Omgevingswet zal ongetwijfeld nog een vervolg krijgen.

Samenvatting van het voorstel


Er ligt een voorstel voor de gemeenteraad om de bevoegdheid tot het wijzigen van het omgevingsplan in bepaalde gevallen te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders. Dit voorstel is een stap richting de inwerkingtreding van de Omgevingswet, waarbij bestemmingsplannen worden vervangen door ƩƩn omgevingsplan. Het college zou dan in specifieke situaties het omgevingsplan kunnen aanpassen, bijvoorbeeld bij beleidsneutrale aanpassingen of wanneer instructieregels van het Rijk of de provincie moeten worden verwerkt. Daarnaast kan de gemeenteraad gevallen aanwijzen waarin zij gebruik wil maken van een verzwaard adviesrecht bij het verlenen van omgevingsvergunningen voor buitenplanse activiteiten. Dit adviesrecht houdt in dat de gemeenteraad een bindend advies geeft aan het college over het al dan niet verlenen van een vergunning. Het voorstel beoogt de huidige werkwijze zoveel mogelijk te behouden en de rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college te verduidelijken. Er zijn geen kosten verbonden aan dit voorstel en er is geen participatietraject doorlopen. Na besluitvorming zal het besluit worden gepubliceerd.

Documenten