- N.G. van Egmond - Wethouder
- M.J.H. Mooren - Mooi K&B
Gemeenteraad Kaag en Braassem kiest voor warmte uit de Braassem
In een levendig debat heeft de gemeenteraad van Kaag en Braassem besloten om te investeren in het innovatieve project 'Warmte uit de Braassem'. Dit project, dat is geïnitieerd door inwoners van Rijnsaterwoude, onderzoekt de mogelijkheid om het dorp gasloos te maken door gebruik te maken van warmte uit de Braassem.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat de voorkeur van de meeste raadsleden uitging naar het project 'Warmte uit de Braassem'. Dit project vereist een investering van € 40.000 voor een haalbaarheidsonderzoek, maar belooft een significante bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsdoelen van de gemeente. "Dit is voor D66 de ultieme combinatie van inwonerparticipatie, duurzaamheid en innovatie," aldus een enthousiaste raadsvertegenwoordiger.Het alternatieve voorstel, Solarpath, dat de aanleg van een fietspad met zonnepanelen bij Nieuwe Wetering omvat, werd als minder aantrekkelijk beschouwd. De techniek van Solarpath is nog niet volledig bewezen en de bijdrage aan de klimaatdoelstellingen is beperkt. "Je zou bijna vergeten dat er ook nog iets van een keuze zou zijn voor een solopad," merkte een raadslid op, verwijzend naar de focus op het warmteproject.
De VVD uitte enige kritiek op de alomtegenwoordigheid van het begrip duurzaamheid, maar erkende de potentie van het warmteproject. "Qua verwachting heeft warmte uit de Braassem zeker het voor nu het voor een breder gedeelte van onze gemeente wordt opgezet veel meer potentie," verklaarde een VVD-vertegenwoordiger.
De keuze voor 'Warmte uit de Braassem' werd breed gedragen, met steun van verschillende fracties. "SVKB gaat voor de warmtepomp en rest mij alleen nog de inwoners die met dit initiatief kwamen te bedanken voor de inzet," aldus een ander raadslid.
Met deze beslissing zet de gemeenteraad een stap richting de ambitie om energieneutraal te zijn in 2040. Het project biedt niet alleen een innovatieve oplossing voor duurzame warmte, maar versterkt ook de betrokkenheid van inwoners bij de energietransitie. De komende tijd zal het onderzoek moeten uitwijzen of de warmte uit de Braassem daadwerkelijk een haalbare en effectieve oplossing is voor de regio.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Kaag en Braassem staat voor een keuze tussen twee duurzame projecten: Solarpath en Warmte uit de Braassem. Het doel is om bij te dragen aan de energieneutraliteit in 2040 en de doelen van het Energieakkoord Holland Rijnland 2017-2025.
Het Solarpath-project betreft de aanleg van een fietspad met zonnepanelen bij Nieuwe Wetering. Dit project richt zich op bewustwording en innovatie, maar de techniek is nog niet volledig bewezen. Er is een risico op imagoschade door de hoge kosten en beperkte bijdrage aan klimaatdoelstellingen.
Het project Warmte uit de Braassem, geïnitieerd door inwoners van Rijnsaterwoude, onderzoekt de mogelijkheid om het dorp gasloos te maken met warmte uit de Braassem. Dit project vereist een businesscase, waarvoor € 40.000 van de gemeente nodig is. De haalbaarheid moet nog worden aangetoond, en er is een risico dat het project na onderzoek niet uitvoerbaar blijkt.
Beide projecten dragen bij aan de duurzaamheidsdoelen, maar de gemeenteraad moet beslissen of ze willen investeren in een concreet project met beperkte impact of in een onderzoek dat mogelijk een significante bijdrage kan leveren aan een duurzame warmteoplossing.