- J.H.M. de Rijk - CDA
- C.W. Zwaaneveld - D66
- H.H.T. Bax - Samen
- R.A. van Seggelen - PRO
- I.J.M. Bader - VVD
- M.J.H. Mooren - Mooi K&B
Digitale Afhankelijkheid Veroorzaakt Splitsing in Gemeenteraad over Regionaal Risicoprofiel
De Veiligheidsregio Hollands Midden staat op het punt om een nieuw Regionaal Risicoprofiel voor 2023-2026 vast te stellen. Dit profiel helpt bij het identificeren van risico's zoals klimaatverandering, energietransitie, verdichting en hyperconnectiviteit. Gemeenteraden kunnen hun wensen voor het Regionaal Beleidsplan kenbaar maken. Tijdens een recent debat ontstond er echter verdeeldheid over de prioriteiten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een recent debat over het Regionaal Risicoprofiel van de Veiligheidsregio Hollands Midden, dat de risico's voor de periode 2023-2026 in kaart brengt, ontstond er een levendige discussie in de gemeenteraad. De voorgestelde aanjagers van de veiligheidsregio, waaronder energietransitie, klimaatverandering, verdichting en hyperconnectiviteit, werden door sommige raadsleden ter discussie gesteld.Een opvallend punt van discussie was de prioriteit van verdichting als aanjager. "Wij willen graag de verdichting vervangen door digitale afhankelijkheid," stelde een raadslid. "Digitale systemen kunnen door storingen of moedwillige acties verstoord worden, en dat is een risico dat alle 18 gemeenten raakt."
D66-raadslid Zwanenveld was het daar niet mee eens en benadrukte het belang van de expertise van de veiligheidsregio: "De veiligheidsregio maakt een weging op basis van een totaaloverzicht van de risico's voor alle 18 gemeenten. Het is dubieus om dat op basis van een paar avonden bij te stellen."
De discussie werd verder aangescherpt door de opmerking van een ander raadslid: "Hyperconnectiviteit zweeft als een paraplu over alles heen. Het zou raar zijn als je digitale afhankelijkheid niet meeneemt."
Ondanks de verdeeldheid werd het amendement om digitale afhankelijkheid als prioriteit toe te voegen aangenomen met 13 stemmen voor en 5 tegen. Dit betekent dat het Raadsvoorstel, inclusief het amendement, nu is aangenomen met 16 stemmen voor en 2 tegen.
De burgemeester reageerde op het debat door te benadrukken dat de veiligheidsregio al aandacht heeft voor digitale afhankelijkheid, maar dat verdichting ook een belangrijke aanjager blijft. "Het voorstel van het college zou zijn om digitale afhankelijkheid als extra aanjager mee te nemen," aldus de burgemeester.
Het debat toont aan dat de gemeenteraad verdeeld is over de prioriteiten binnen het Regionaal Risicoprofiel. De uiteindelijke beslissing ligt nu bij het bestuur van de veiligheidsregio, dat de input van alle 18 gemeenten zal wegen bij het opstellen van het Regionaal Beleidsplan.
Samenvatting van het voorstel
De Veiligheidsregio Hollands Midden staat op het punt om een nieuw Regionaal Risicoprofiel voor 2023-2026 vast te stellen. Dit profiel helpt bij het identificeren van risico's in de regio en omliggende gebieden, zoals klimaatverandering, energietransitie, verdichting en hyperconnectiviteit. Gemeenteraden krijgen de kans om hun wensen voor het Regionaal Beleidsplan kenbaar te maken. Het risicoprofiel vormt de basis voor strategische beleidskeuzes en risicocommunicatie. Er worden geen directe financiƫle gevolgen verwacht, en de uitvoering van het beleidsplan zal binnen de bestaande begroting plaatsvinden. Consultatieronden voor gemeenteraadsleden zijn gepland, en het streven is om het risicoprofiel in september 2022 bij alle gemeenteraden te agenderen.