- J. Hoogendoorn - CDA
- A. Heijstee-Bolt - Burgemeester
- C.W. Zwaaneveld - D66
- R.R.M. van Leeuwen - PRO
- R. Möllers - VVD
Gemeente Kaag en Braassem zet volgende stap naar duurzame warmte
De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft ingestemd met een vervolgopdracht voor de Transitiecommissie om de overstap naar duurzame warmtebronnen verder te onderzoeken. De commissie zal per dorp een Wijkuitvoeringsplan (WUP) ontwikkelen, met als doel om fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame alternatieven.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week werd het voorstel om de Transitiecommissie een formele vervolgopdracht te geven, uitgebreid besproken. De commissie, die eerder al een gedegen transitievisie heeft opgesteld, krijgt nu de taak om deze visie op wijkniveau uit te werken. Het doel is om per dorp een Wijkuitvoeringsplan (WUP) te ontwikkelen, waarbij de dorpen met het meeste draagvlak als eerste aan de beurt komen.De heer Hoogendoorn van het CDA benadrukte de complexiteit van de opdracht: "Gezien de vele knelpunten op ons elektriciteitsnet, zal het niet makkelijk worden om hele wijken en dorpen op een redelijke termijn van het gas af te krijgen." Hij pleitte voor spoedig overleg met netbeheerder Liander om de knelpunten in kaart te brengen. "Elke kilowattuur die we niet hoeven te gebruiken, is er weer eentje minder waarvoor het net aangepast dient te worden," voegde hij toe.
D66-raadslid Zwanenveld sprak zijn vertrouwen uit in de Transitiecommissie, maar wees ook op de noodzaak van regelmatige updates: "Is het mogelijk om bijvoorbeeld elk half jaar al inzicht te krijgen in hoe de commissie ervoor staat?" vroeg hij aan de wethouder. Deze toezegging werd door de wethouder gedaan, wat bij Zwanenveld in goede aarde viel.
De heer van Beurden van Samen voor Kaag en Braassem uitte zijn zorgen over de concrete aanpak en vroeg om duidelijkheid over wat de raad precies kan verwachten van de Wijkuitvoeringsplannen. "We hebben vertrouwen, maar we hebben geen blind vertrouwen," benadrukte hij.
De VVD, bij monde van de heer Mulders, deelde de zorgen over de capaciteit van het energienet en sprak zijn steun uit voor de vrijwilligers die bij het project betrokken zijn. "Besparen is voor ons ook altijd een no-brainer," aldus Mulders.
De wethouder toonde zich verheugd over de brede steun voor het voorstel en de complimenten voor de Transitiecommissie. "Het is een lastige opgave, maar we gaan stap voor stap aan de slag, te beginnen bij de kernen met het meeste draagvlak," aldus de wethouder.
Met een meerderheid van stemmen werd het voorstel aangenomen, waarmee de Transitiecommissie groen licht krijgt om verder te werken aan een duurzame toekomst voor Kaag en Braassem.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Kaag en Braassem overweegt om de Transitiecommissie een formele vervolgopdracht te geven voor onderzoek naar duurzaam verwarmen. Het doel is om over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame warmtebronnen. De Transitiecommissie zal per dorp een Wijkuitvoeringsplan (WUP) ontwikkelen, waarbij de Transitievisie Warmte wordt uitgewerkt op wijkniveau. Er wordt gestart in dorpen met het meeste draagvlak, en trajecten kunnen parallel lopen. De gemeente werkt samen met inwoners, woningcorporaties, netbeheerders en lokale initiatieven. Er is een budget beschikbaar gesteld en de kosten blijven binnen dit budget. Jaarlijks wordt geƫvalueerd of de plannen op schema liggen richting 2050. Het niet nemen van een besluit kan leiden tot verlies van momentum en draagvlak.