Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

14-04-2025, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • A. Heijstee-Bolt - Burgemeester
  • R.A. van Seggelen - PRO Kaag en Braassem (PRO)
  • R. Möllers - Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)
  • C.W. Zwaaneveld - Democraten 66 (D66)
  • R. van Beurden - Samen voor Kaag en Braassem (SvKB)
  • M.J.H. Mooren - Mooi Kaag en Braassem (Mooi K&B)
  • H.H.T. Bax - Samen voor Kaag en Braassem (SvKB)

Motie van Afkeuring tegen Raadslid Mooren: Gemeenteraad Kaag en Braassem Trekt Grens


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft op 14 april 2025 een motie van afkeuring aangenomen tegen raadslid Mooren van de fractie Mooi Kaag en Braassem. De motie, die met 17 stemmen voor en 4 tegen werd aangenomen, is het gevolg van Moorens herhaaldelijk ongepaste gedrag en taalgebruik jegens collega-raadsleden en ambtelijke ondersteuning.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een bewogen raadsvergadering werd duidelijk dat het gedrag van Mooren al langere tijd voor spanningen zorgt binnen de gemeenteraad. "Het is belangrijk dat onze griffier een goede en veilige werkomgeving heeft, zowel fysiek als mentaal," benadrukte een lid van de werkgeverscommissie. De commissie had Mooren al meerdere malen aangesproken op zijn gedrag, maar zonder resultaat. "We hebben hem steeds gewezen op het feit dat hij als raadslid een bepaalde stijl mag hebben, maar die stijl accepteren wij niet."

De motie van afkeuring werd mede ingediend door verschillende fracties. "We trekken een grens bij het gedrag van de heer Mooren," verklaarde een van de mede-indieners. "Al jaren houdt hij de raad, het college en de ambtenaren in een greep met zijn intimiderende gedrag."

De VVD-fractie voegde hieraan toe dat het gedrag van Mooren niet alleen de sfeer negatief beïnvloedt, maar ook het vertrouwen in een constructieve samenwerking ondermijnt. "Sinds de gemeenteraadsvergadering van 27 november 2023 is er voor ons echt een grens bereikt," aldus een VVD-raadslid.

Mooren zelf reageerde fel op de motie en de kritiek. Hij betwistte de beschuldigingen en stelde dat zijn vragen en opmerkingen juist bijdragen aan het functioneren van de raad. "Politiek is ook gewoon scherp zijn en dan mag je ook wel eens een keer scherp zijn," verdedigde hij zich.

Ondanks Moorens verweer was de meerderheid van de raad het erover eens dat zijn gedrag niet langer getolereerd kon worden. "We moeten als raad normeren en niet normaliseren," stelde een raadslid van de VVD. De motie van afkeuring betekent dat Mooren per direct zijn lidmaatschap van de werkgeverscommissie verliest.

De stemming over de motie verliep niet zonder discussie. Een raadslid van Samen voor Kaag en Braassem vroeg zich af of onthouding van stemming mogelijk was, maar werd erop gewezen dat dit niet kon zonder de vergadering te verlaten. Uiteindelijk stemde de meerderheid voor de motie, waarmee een duidelijk signaal werd afgegeven dat respectvolle omgangsvormen binnen de raad essentieel zijn.

Samenvatting van het voorstel


Op 14 april 2025 heeft de gemeenteraad van Kaag en Braassem een motie van afkeuring aangenomen tegen de heer Mooren van de fractie Mooi Kaag en Braassem. De motie werd ingediend vanwege Moorens herhaaldelijk ongepaste gedrag en taalgebruik jegens collega-raadsleden, collegeleden en ambtelijke ondersteuning, wat leidde tot ergernis en klachten. Het college had eerder Mooren verzocht zich aan een nette bejegening te houden, maar zijn gedrag bleef problematisch. De raad benadrukt het belang van een respectvolle omgang en fatsoenlijk debat, zoals vastgelegd in de Gedragscode integriteit. Als gevolg van de motie wordt Mooren ongeschikt geacht voor de werkgeverscommissie, en zijn lidmaatschap daarvan is per direct beëindigd. De motie werd met 17 stemmen voor en 4 tegen aangenomen.

Documenten