Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

04-11-2024, Visie en Advies
Met elkaar in debat zijn
  • E.H. Henrotte - PRO
  • C.W. Zwaaneveld - D66
  • R. van Beurden - Samen
  • R. Möllers - VVD
  • E. van der Linden - PRO
  • A. Heijstee-Bolt - Burgemeester
  • N.G. van Egmond - Wethouder

Gemeenteraad Kaag en Braassem: Geen Zienswijze op Wijziging Holland Rijnland


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft besloten geen zienswijze in te dienen op de voorgenomen wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland. Deze wijziging is noodzakelijk om te voldoen aan de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) en moet de positie van gemeenteraden versterken.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om geen zienswijze in te dienen op de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland besproken. De wijziging is nodig om te voldoen aan de nieuwe wetgeving die sinds 1 juli 2022 van kracht is. Het doel is om de positie van gemeenteraden te versterken en de samenwerking tussen gemeenten te actualiseren. Voor Kaag en Braassem betekent dit dat er een derde lid moet worden aangewezen voor het Algemeen Bestuur (AB) van Holland Rijnland.

Raadslid Zwanenveld vroeg zich af hoe het derde lid van het AB zou worden bepaald. "Ik ben benieuwd op welke manier wij gaan bepalen wie dat derde lid gaat worden," zei hij. De discussie richtte zich ook op de vraag of dit derde lid een raadslid zou moeten zijn om de betrokkenheid van de gemeenteraad te vergroten.

De heer Van Buuren uitte zijn zorgen over de kosten en stelde voor om raadsleden in plaats van wethouders aan te wijzen als AB-leden. "Drie wethouders lijkt ons een beetje overkill," aldus Van Buuren. Hij vroeg ook om verduidelijking over de taken die niet meer als basistaak zijn opgenomen in de regeling.

Wethouder Heisteen legde uit dat de wijziging van de regeling bedoeld is om de betrokkenheid van de raad bij regionale samenwerkingen te vergroten. "Er is altijd ruimte geweest voor een raadslid in het AB," zei ze. Ze benadrukte dat het gesprek over de samenstelling van het AB nog gevoerd kan worden en dat er ruimte is voor een mix van raadsleden en collegeleden.

De heer Van Egmond, wethouder Economische Zaken en recreatie, verduidelijkte dat de basistaken van Holland Rijnland zijn aangepast om efficiënter te werken. "Inhoudelijk verandert er niks, maar we moeten ons afvragen of Holland Rijnland altijd aan tafel moet zitten," zei hij.

Uiteindelijk stemde de raad in met het voorstel om geen zienswijze in te dienen, en het werd als hamerstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van 25 november. Raadslid De Rijk stelde voor om in februari 2025 het gesprek over de samenstelling van het AB te agenderen, zodat er voldoende tijd is om tot een weloverwogen besluit te komen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad overweegt om geen zienswijze in te dienen op de voorgenomen wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland. Deze wijziging is nodig om te voldoen aan de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) die sinds 1 juli 2022 van kracht is. De nieuwe regeling moet de positie van gemeenteraden versterken en de samenwerking tussen gemeenten actualiseren. Er is gekozen voor een model met drie leden per gemeente in het Algemeen Bestuur (AB) om de betrokkenheid van raadsleden te waarborgen. Voor Kaag en Braassem betekent dit dat er een derde AB-lid moet worden aangewezen. Op 18 december 2024 zal het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland een besluit nemen over de wijziging. Daarna moeten alle gemeenteraden en colleges binnen 13 weken instemmen. De nieuwe regeling moet vervolgens door de gemeente Leiden worden gepubliceerd voordat deze in werking treedt. Er zijn geen financiële consequenties verbonden aan deze wijziging. De regeling wordt regelmatig bijgewerkt en dit is de negende wijziging sinds de oprichting van Holland Rijnland in 2004.

Documenten