- A. Heijstee-Bolt - Burgemeester
- C.W. Zwaaneveld - D66
- R. van Beurden - Samen
- S.C. de Wagenaar - PRO
- R. Möllers - VVD
- M.J.H. Mooren - Mooi K&B
- D. Kistemaker - Wethouder
Gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop slaan handen ineen voor opvang asielzoekers
In een gezamenlijk initiatief overwegen de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop om 367 asielzoekers op te vangen buiten de bestaande stads- en dorpsgebieden. Het plan, dat voor de zomer van 2024 een locatie wil vaststellen, werd besproken in een recent raadsdebat.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat benadrukte het CDA de noodzaak van solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid. "Een menselijke opvang is het minste wat we voor een echte vluchteling kunnen bieden in ons land," aldus een CDA-raadslid. De partij steunt de samenwerking met Nieuwkoop, omdat beide gemeenten afzonderlijk niet de capaciteit hebben om een asielzoekerscentrum te beheren. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) zal de gemeenten ondersteunen, terwijl zij verantwoordelijk blijven voor onderwijs en jeugdzorg.D66 herinnerde aan eerdere initiatieven en benadrukte het belang van een veilige en rustige omgeving voor asielzoekers. "Wat wij van harte hopen, is dat het echt blijft gaan omdat wij als gemeente er willen zijn voor de meest kwetsbare mensen in ons land," stelde een D66-raadslid. De partij riep op tot goede integratie en bereikbaarheid van de locatie.
De VVD en andere partijen spraken hun steun uit voor de samenwerking, maar benadrukten het belang van goede communicatie met de inwoners. "Het is goed dat we zoveel mogelijk informatie met elkaar delen, zowel met de Raad als met onze inwoners," aldus de VVD.
Niet alle partijen waren echter onverdeeld positief. Mooi Kaag en Braassem uitte zorgen over het overslaan van een visie- en adviesavond, wat volgens hen een zorgvuldig proces in de weg staat. "Ik vind dat je als gemeenteraad dan ook je rug recht moet houden en ook gewoon het juiste proces moet volgen," aldus een raadslid van de partij.
Het voorstel werd uiteindelijk met een meerderheid aangenomen. De gemeenten zullen nu samen met het COA en de eigenaar van de locatie een bestuursovereenkomst opstellen. Een klankbordgroep van raadsleden uit beide gemeenten zal hierbij betrokken worden om de communicatie richting de samenleving te waarborgen.
Met dit besluit zetten Kaag en Braassem en Nieuwkoop een belangrijke stap in de opvang van asielzoekers, waarbij ze streven naar een locatie buiten de dorpskernen om maatschappelijke onrust te minimaliseren. De gemeenten willen de inwoners goed informeren en betrekken bij het proces om draagvlak te creëren.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop overwegen samen te werken om 367 asielzoekers op te vangen buiten het bestaande stads- en dorpsgebied. Ze willen voor de zomer van 2024 een locatie kiezen en dit besluit laten bekrachtigen door de gemeenteraad van de betreffende locatie. Een klankbordgroep van raadsleden uit beide gemeenten zal betrokken worden bij het opstellen van een bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en de eigenaar van de locatie. De samenwerking is nodig omdat beide gemeenten niet zelfstandig de capaciteit hebben om een asielzoekerscentrum te beheren. Het COA zal de gemeenten ondersteunen bij de opvang, terwijl de gemeenten verantwoordelijk blijven voor onderwijs en jeugdzorg. De gemeenten streven naar een locatie buiten de dorpskernen om maatschappelijke onrust te minimaliseren. Er wordt ook rekening gehouden met de financiële en juridische aspecten van het project. De gemeenten willen de inwoners goed informeren en betrekken bij het proces om draagvlak te creëren.