Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

22-04-2024, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • O.G.M. van Leijden - CDA
  • A. Heijstee-Bolt - Burgemeester
  • R. Möllers - VVD
  • H.H.T. Bax - Samen
  • M.J.H. Mooren - Mooi K&B
  • R.R.M. van Leeuwen - PRO
  • Y. Peters-Adrian - Wethouder
  • R.A. van Seggelen - PRO

Nieuwe woning in Roelofarendsveen zorgt voor verhitte discussie in gemeenteraad


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor het gebied Hazenpad/Geestweg in Roelofarendsveen, ondanks felle discussies over de juridische en planologische aspecten. Het plan maakt het huidige gebruik van de gronden mogelijk en voorziet in de bouw van een nieuwe woning.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering op 8 april 2024 werd het bestemmingsplan voor het gebied Hazenpad/Geestweg in Roelofarendsveen besproken. Het plan, dat het huidige gebruik van de gronden juridisch-planologisch mogelijk maakt en de bouw van een nieuwe woning toestaat, leidde tot een levendig debat onder de raadsleden.

De discussie werd geopend door de heer Van Leiden van het CDA, die zijn twijfels uitte over het proces. "Het proces is niet volgens de juiste paden verlopen," stelde hij. Van Leiden diende een amendement in om de geplande woonbestemming te laten vervallen, omdat hij vond dat de initiatiefnemer activiteiten had ontplooid die buiten de vergunning vielen. "Het lijkt alsof illegale activiteiten worden beloond met een burgerwoning," voegde hij toe.

De heer Muller van de VVD onderbrak Van Leiden en vroeg om verduidelijking. Hij benadrukte dat er in 2019 al handhaving had plaatsgevonden en dat er sindsdien gesprekken waren gevoerd met de initiatiefnemer. "Er is wel degelijk gehandhaafd," zei Muller.

Mevrouw Baks van Samen voor Kaag en Braassem sloot zich aan bij de kritiek van het CDA op het proces, maar prees de initiatiefnemer voor zijn bereidheid om in gesprek te blijven met de gemeente. "De ondernemer treft minder blaam dan het college," stelde ze.

De heer Wesselman van D66 uitte zijn zorgen over de lange duur van het legalisatieproces en riep op tot een debat over het handhavingsbeleid. "Dit moet de laatste keer zijn dat we een voorstel bespreken waarin zo lang gedoogd is zonder duidelijke afspraken," zei hij.

Ondanks de bezwaren van het CDA en de zorgen over het proces, stemde de meerderheid van de raad in met het bestemmingsplan. Het amendement van het CDA werd verworpen met 17 stemmen tegen en 4 voor. Het bestemmingsplan werd uiteindelijk aangenomen, met alleen het CDA dat tegenstemde.

De wethouder verdedigde het besluit door te stellen dat er sprake was van goede ruimtelijke ordening en dat de woning in het bestaande lint paste. "Er zijn geen ruimtelijke argumenten om de woning niet toe te voegen," aldus de wethouder.

Met de goedkeuring van het bestemmingsplan kan de initiatiefnemer nu verder met zijn plannen, maar de discussie over het handhavingsbeleid en de rol van de gemeente in dergelijke processen zal naar verwachting nog een vervolg krijgen.

Samenvatting van het voorstel


Op 8 april 2024 bespreekt de gemeenteraad van Kaag en Braassem het bestemmingsplan voor het gebied Hazenpad/Geestweg in Roelofarendsveen. Het plan beoogt het huidige gebruik van de gronden juridisch-planologisch mogelijk te maken en een nieuwe woning te realiseren. De huidige bestemmingen van de locatie zijn 'Agrarisch-glastuinbouw' en 'Water', wat niet past bij de gewenste ontwikkelingen zoals recreatieve voorzieningen en een burgerwoning. Het nieuwe bestemmingsplan moet deze strijdigheden oplossen. Er is een anterieure overeenkomst gesloten om financiƫle risico's voor de gemeente te beperken. Er wordt voorgesteld geen exploitatieplan vast te stellen, omdat de kosten anderszins verzekerd zijn. Het plan heeft al ter inzage gelegen en er zijn geen zienswijzen ontvangen. Na vaststelling wordt het plan opnieuw ter inzage gelegd voor beroep. Er zijn geen risico's verbonden aan het voorstel en het initiatief draagt niet significant bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.

Documenten