Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

12-03-2018, Besluitvorming raad
Met elkaar in debat zijn
  • F.J. Zoetendaal - Samen
  • E.L. Loos - D66

Gemeente Kaag en Braassem overweegt aanlijnplicht voor honden buiten de bebouwde kom


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een recent debat heeft de gemeenteraad van Kaag en Braassem gediscussieerd over een voorstel om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen. Het doel is om een aanlijnplicht voor honden buiten de bebouwde kom mogelijk te maken, na incidenten met loslopende honden die schapen en lammetjes hebben opgejaagd. De meningen in de raad zijn verdeeld.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de APV te wijzigen officieel ingediend. Het idee is om op specifieke plaatsen tijdelijk een aanlijngebod in te stellen, zodat hondenbezitters hun honden aanlijnen waar dat nodig is. Dit zou een maatregel zijn om incidenten met loslopende honden te voorkomen. De gemeentelijke handhavers kunnen bij overtredingen waarschuwen of bekeuren, en de kosten voor handhaving blijven beperkt, omdat deze binnen de reguliere werkzaamheden van de Boa’s vallen.

Echter, niet alle raadsleden zijn overtuigd van de effectiviteit van deze maatregel. "Een aanpassing van de APV is niet de oplossing van dit probleem," stelde een raadslid. "Handhaving is namelijk niet realistisch en nieuwe argumenten zijn er niet." Er werd ook opgemerkt dat honden in het buitengebied gewoon los moeten kunnen lopen en dat de maatregel veel hondenbezitters zou belasten.

Een ander raadslid benadrukte dat het probleem vooral bij de boer ligt, die als particuliere ondernemer zelf verantwoordelijk zou moeten zijn voor het afbakenen van zijn terrein. "Als ik moeite heb met de plaats van een schutting in mijn tuin, dan komt de gemeente ook niet helpen," werd er opgemerkt.

Toch zijn er ook raadsleden die pleiten voor actie. "Het is tijd om duidelijkheid te verschaffen aan alle betrokkenen," aldus een voorstander van het voorstel. Er werd gesuggereerd dat de gemeente een rol kan spelen in het faciliteren van gesprekken tussen de boer en hondenbezitters om tot een oplossing te komen.

De burgemeester heeft toegezegd haar sociale vaardigheden in te zetten om beide partijen aan tafel te krijgen en naar een oplossing te zoeken. "Praten is beter dan opleggen," concludeerde ze. De motie om direct over te gaan tot de wijziging van de APV werd uiteindelijk ingetrokken, in afwachting van de resultaten van deze gesprekken.

Het debat toont aan dat de kwestie complex is en dat er behoefte is aan een oplossing die recht doet aan de belangen van zowel de boeren als de hondenbezitters. De komende tijd zal uitwijzen of de gesprekken tot een bevredigende oplossing kunnen leiden.

Samenvatting van het voorstel


De gemeente Kaag en Braassem overweegt om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen zodat er een aanlijnplicht voor honden buiten de bebouwde kom kan worden ingesteld. Dit voorstel komt voort uit incidenten waarbij loslopende honden schapen en lammetjes hebben opgejaagd, met gewonde en dode dieren als gevolg. De wijziging zou het mogelijk maken om op specifieke plaatsen tijdelijk een aanlijngebod in te stellen. Dit biedt maatwerk en zorgt ervoor dat hondenbezitters hun honden aanlijnen op plekken waar dat nodig is. De gemeentelijke handhavers kunnen bij overtredingen waarschuwen of bekeuren. Het voorstel wordt gezien als een signaal naar hondenbezitters dat dergelijke incidenten niet worden getolereerd. De kosten voor handhaving zijn beperkt, omdat deze binnen de reguliere werkzaamheden van de Boa’s vallen. Na publicatie in het Gemeenteblad kan het college besluiten om een specifiek weggedeelte aan te wijzen waar de aanlijnplicht geldt. Het effect van deze maatregel zal worden gemonitord en na een jaar geëvalueerd.

Documenten