Nieuwe Woningbouwplannen in Oude Wetering: Hoogte en Sociale Koop in de Spotlight
De gemeente Kaag en Braassem overweegt een nieuw bestemmingsplan voor het gebied Woelige Baren in Oude Wetering. Het plan omvat de bouw van 49 woningen, waaronder een appartementencomplex. Tijdens een recent debat kwamen vooral de bouwhoogte en de borging van sociale koopwoningen naar voren als belangrijke discussiepunten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de gemeenteraad van Kaag en Braassem is het voorstel voor het bestemmingsplan Woelige Baren uitgebreid besproken. Het plan, dat voorziet in de bouw van 49 woningen op een braakliggend terrein in Oude Wetering, heeft tot doel de ruimtelijke kwaliteit van het gebied te behouden en verder te ontwikkelen. De locatie, waar ooit een kerk en horecagelegenheid stonden, ligt al jaren braak. De gemeente heeft een anterieure overeenkomst afgesloten om financiële risico's te beperken.Tijdens het debat bleek dat er relatief weinig weerstand is tegen het plan, hoewel de bouwhoogte van het appartementencomplex een heikel punt blijft. "Zes lagen is wel erg hoog," merkte een omwonende op. "Dat hebben wij nergens anders in het dorp." D66 diende een amendement in om de hoogte te verlagen naar vijf lagen, wat volgens hen beter zou passen bij de omgeving. "We denken dat er nu een mooi plan ligt dat uitgevoerd kan worden," aldus een woordvoerder van D66.
Samen voor Kaag en Braassem (SVKB) ging nog een stap verder en stelde voor om de hoogte te beperken tot vier lagen, in lijn met andere gebouwen in de omgeving zoals de Gerardusschool. "Wat ons betreft is dat gezien de omgeving een passende hoogte," verklaarde een vertegenwoordiger van SVKB.
Een ander belangrijk discussiepunt was de borging van sociale koopwoningen. Hoewel het plan 30% sociale woningbouw omvat, was er bezorgdheid over de lange termijn beschikbaarheid van deze woningen als sociale koop. De wethouder gaf aan dat er gesprekken gaande zijn met de ontwikkelaar om een ABC-overeenkomst te sluiten, die de sociale koop op termijn zou kunnen borgen. "Het is belangrijk dat we deze woningen ook op de lange termijn beschikbaar houden voor mensen met een lager inkomen," benadrukte de wethouder.
Het CDA sprak zich uit voor het behoud van de oorspronkelijke bouwhoogte, met het argument dat een markant punt op deze locatie juist passend zou zijn. "Vanwege de ligging kan hier een markant punt komen, ook vanwege het uitzicht over de Braassem," aldus een CDA-woordvoerder.
De discussie over de bouwhoogte en de sociale koop zal naar verwachting nog verder worden uitgewerkt voordat de gemeente een definitief besluit neemt over het bestemmingsplan. De wethouder heeft toegezegd de Raad op de hoogte te houden van de voortgang in de gesprekken met de ontwikkelaar.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Kaag en Braassem overweegt een bestemmingsplan voor het gebied Woelige Baren in Oude Wetering vast te stellen. Het plan voorziet in de bouw van 49 woningen, waaronder een appartementencomplex en verschillende typen woningen. Het doel is om de ruimtelijke kwaliteit te behouden en verder te ontwikkelen. Er is een anterieure overeenkomst om financiële risico's voor de gemeente te beperken. Het gebied ligt momenteel braak, maar was voorheen de locatie van een kerk en horecagelegenheid. Er zijn maatregelen gepland om ecologische en milieuhygiënische aspecten te waarborgen, zoals het voorkomen van negatieve effecten op beschermde diersoorten en het bieden van voldoende watercompensatie. Het plan omvat ook 30% sociale woningbouw. Er zijn zienswijzen ingediend, wat heeft geleid tot enkele aanpassingen in het plan. De gemeente heeft nog geen definitief besluit genomen over de vaststelling van het bestemmingsplan.