- R. Möllers - VVD
- A. Heijstee-Bolt - Burgemeester
- J. Hoogendoorn - CDA
- S.C. de Wagenaar - PRO
- C.W. Zwaaneveld - D66
- M.J.H. Mooren - Mooi K&B
- R. van Beurden - Samen
- D. Kistemaker - Wethouder
- E.H. Henrotte - PRO
- I.J.M. Bader - VVD
Groene Toekomst of Landschapsvervuiling? Kaag en Braassem Stemt Over Lokale Energiestrategie
De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft ingestemd met de Lokale Energiestrategie (LES), ondanks felle discussies en bezwaren. De strategie, die bijdraagt aan de Regionale Energiestrategie (RES) Holland Rijnland en het Klimaatakkoord, richt zich op het verminderen van CO2-uitstoot en het opwekken van duurzame elektriciteit.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week werd de LES besproken, een plan dat de gemeente moet helpen om tegen 2030 een aanzienlijke CO2-reductie te realiseren. De strategie omvat onder andere een besparing van 20% op warmteverbruik in woningen, 11% op mobiliteit en het opwekken van 0,09 TWh duurzame elektriciteit. Dit laatste punt zorgde voor de meeste discussie, vooral vanwege de voorgestelde windturbines langs de N207.De VVD en het CDA uitten hun zorgen over de impact van windturbines op het open landschap. "Het klimaat gaan we hier in Kaag en Braassem niet redden met een aantal windturbines," stelde een VVD-raadslid. Zij dienden amendementen in om de wind zoekgebieden in de polders te schrappen, maar deze werden verworpen. Het CDA pleitte voor strengere afstandsnormen voor windmolens, vergelijkbaar met Deense normen, maar ook dit voorstel haalde het niet.
D66 en PRO benadrukten de urgentie van de energietransitie. "Het is alle hens aan dek," zei een D66-raadslid. "Klimaatontwrichting levert elke dag ernstige gevolgen op. We moeten niet vrezen voor wat er gebeurt als we zonneweides en windmolens neerzetten, maar voor de leefbaarheid van de mensen die na ons komen als we niets doen."
De LES werd uiteindelijk aangenomen met 11 stemmen voor en 7 tegen. Het plan omvat naast de omstreden windturbines ook maatregelen zoals het stimuleren van lokale energiecoƶperaties en het isoleren van huizen. De gemeente wil samenwerken met inwoners, bedrijven en andere overheden om draagvlak te creƫren en de strategie op te nemen in de omgevingsvisie.
Hoewel de LES nu is vastgesteld, blijft de discussie over de uitvoering en de impact op het landschap voortduren. De gemeente staat voor de uitdaging om de balans te vinden tussen duurzame opwekking en het behoud van het karakteristieke Groene Hart.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Kaag en Braassem overweegt een lokale energiestrategie (LES) vast te stellen om bij te dragen aan de Regionale Energiestrategie (RES) Holland Rijnland en het Klimaatakkoord. De strategie richt zich op het verminderen van CO2-uitstoot door 20% besparing op warmteverbruik in woningen, 11% besparing op mobiliteit en het opwekken van 0,09 TWh duurzame elektriciteit tegen 2030. Er wordt een routekaart voorgesteld met speerpunten zoals het stimuleren van lokale energiecoƶperaties, het isoleren van huizen en het opwekken van elektriciteit via zonnepanelen en windturbines, voornamelijk langs infrastructuur zoals de N207. De gemeente wil samenwerken met inwoners, bedrijven en andere overheden om draagvlak te creƫren en de strategie op te nemen in de omgevingsvisie. Er zijn ook plannen voor een uitvoeringsagenda gericht op duurzame opwekking. De gemeente wil verder onderzoeken of er mogelijkheden zijn binnen het ruimtelijk beleid van andere partijen zoals het rijk en de provincie. Het besluit over de LES ligt nog in de toekomst en er zijn geen directe financiƫle consequenties verbonden aan het voorstel.