22-10-2024 B&W vergadering
Agendapunt 1 Agenda en opening
Agendapunt 2 Informatie-uitwisseling
Agendapunt 4 Hamerstukken
Agendapunt 4.a Ledenraadpleging Cao 2025-2026
Agendapunt 4.b Agenda en annotatie AB vergadering Holland Rijnland 23 oktober 2024
Agendapunt 4.c Beantwoording Schriftelijke vragen CDA inzake dagbesteding Leimuiden
Agendapunt 4.d Beantwoording Schriftelijke vragen CDA inzake Ouderenzorg
Samenvatting
Het college van burgemeester en wethouders overweegt om de schriftelijke vragen van het CDA over ouderenzorg te beantwoorden. Deze vragen zijn gesteld naar aanleiding van een onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waaraan 56 inwoners van de gemeente, ouder dan 50 jaar, hebben deelgenomen. Het onderzoek wijst op enkele problemen in de ouderenzorg. Het college wil met de beantwoording van de vragen dieper ingaan op deze problemen. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel. Het besluit en de bijbehorende documenten zijn openbaar.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Beantwoording Schriftelijke Vragen CDA inzake Ouderenzorg". Het CDA heeft vragen gesteld naar aanleiding van een onderzoek door Vereniging Eigen Huis, waaraan 56 inwoners van de gemeente, ouder dan 50 jaar, hebben deelgenomen. Het onderzoek bracht enkele problemen in de ouderenzorg aan het licht. Het college heeft de vragen beantwoord en deze beantwoording vastgesteld.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de context van het beantwoorden van de gestelde vragen. Het biedt inzicht in de bevindingen van het onderzoek en de reactie van het college daarop.
Rol van de raad bij het voorstel:
De raad heeft de rol om kennis te nemen van de beantwoording van de vragen. Er is geen directe besluitvorming vereist, tenzij de raad verdere actie wil ondernemen op basis van de antwoorden.
Politieke keuzes:
Er zijn geen expliciete politieke keuzes in het voorstel zelf, maar de raad kan besluiten om op basis van de beantwoording verdere stappen te ondernemen, zoals het initiëren van nieuw beleid of het aanpassen van bestaand beleid inzake ouderenzorg.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet specifiek SMART geformuleerd, aangezien het primair een beantwoording van vragen betreft. Er zijn geen duidelijke doelstellingen, meetbare resultaten of tijdsgebonden acties opgenomen. Er lijken geen inconsequenties in de beantwoording te zijn.
Besluit van de raad:
De raad hoeft geen formeel besluit te nemen, maar kan de beantwoording gebruiken als basis voor verdere discussie of actie.
Participatie:
Het voorstel zelf zegt weinig over participatie, behalve dat 56 inwoners aan het onderzoek hebben deelgenomen. Verdere participatie van inwoners of belanghebbenden wordt niet besproken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet als relevant onderwerp genoemd in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, en er is geen dekking nodig of aangegeven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ouderenzorg Schriftelijke vragen CDA Vereniging Eigen Huis Onderzoek Inwoners Peiling Problemen Beantwoording CollegeVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.e Beantwoording Schriftelijke vragen CDA inzake Sportbedrijf Kaag en Braassem
Agendapunt 4.f Beantwoording vragen SvKB quickscan Schiphol
Samenvatting
Op 22 oktober 2024 bespreekt het college van burgemeester en wethouders een voorstel over de beantwoording van vragen van de SvKB met betrekking tot de quickscan Schiphol. De SvKB heeft vragen gesteld over de acties die de gemeente Kaag en Braassem wil ondernemen naar aanleiding van dit onderzoek. Het college bereidt antwoorden voor op deze vragen. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel. Het voorstel en de bijbehorende beantwoording zijn openbaar.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Beantwoording vragen SvKB quickscan Schiphol". Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft schriftelijke vragen van de SvKB (Stichting voor de Kwaliteit van de Bollenstreek) beantwoord. Deze vragen gingen over de acties die de gemeente Kaag en Braassem onderneemt naar aanleiding van een quickscan over de impact van Schiphol. Het voorstel vraagt de gemeenteraad om de beantwoording van deze vragen vast te stellen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de vragen van de SvKB beantwoordt. Echter, zonder de exacte inhoud van de beantwoording is het moeilijk te beoordelen of alle aspecten van de quickscan en de daaropvolgende acties adequaat zijn behandeld.
Rol van de raad:
De rol van de gemeenteraad is om de beantwoording van de vragen vast te stellen. Dit betekent dat de raad moet beoordelen of de antwoorden van het college adequaat en bevredigend zijn.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of de beantwoording van de vragen voldoende is en of de acties die de gemeente onderneemt naar aanleiding van de quickscan in lijn zijn met de politieke prioriteiten en belangen van de gemeente.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel zelf is niet specifiek SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, aangezien het voornamelijk gaat om de vaststelling van beantwoording. Zonder de inhoud van de beantwoording is het moeilijk te beoordelen op inconsistenties.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij akkoord gaat met de beantwoording van de vragen zoals voorgesteld door het college.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van belanghebbenden of inwoners is meegenomen in de beantwoording van de vragen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. Het is onduidelijk of dit een overweging is geweest in de beantwoording van de vragen.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, en er is geen dekking nodig. Dit wordt expliciet vermeld in het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Quickscan Schiphol SvKB Beantwoording Astrid Heijstee-Bolt Cluster Ruimte & Sociaal Onderzoek Acties College Schriftelijke vragen OpenbaarheidVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.g Reactie op de brief: Voorstellen Lokale Energie Strategie (LES)
Agendapunt 4.h Uitbreiding opdracht Regionaal Energieloket inzet Fixteam
Samenvatting
Het college van B&W overweegt een voorstel om het Regionaal Energieloket (REL) de opdracht te geven om 391 huishoudens te bezoeken met een fixteam. Dit team helpt inwoners met hoge energiekosten, slecht geïsoleerde huizen en lage inkomens om hun energierekening te verlagen en CO2-uitstoot te verminderen. Deze actie sluit aan bij de doelstellingen van het Klimaatakkoord en de Lokale Energie Strategie van de gemeente Kaag en Braassem. De kosten van €185.890 worden gedekt door een doeluitkering van het Rijk. Het college wil de opdracht direct aan REL verstrekken, gebruikmakend van een hardheidsclausule in het inkoopbeleid, om tijd en kosten te besparen. REL is al bekend met de gemeente en kan snel starten, wat belangrijk is om de huishoudens nog voor het komende stookseizoen te helpen. Er wordt samengewerkt met woningcorporaties en er is aandacht voor privacy van de betrokken inwoners.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Uitbreiding opdracht Regionaal Energieloket inzet Fixteam
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Uitbreiding opdracht Regionaal Energieloket inzet Fixteam". Het doel is om 391 huishoudens met hoge energiekosten, slecht geïsoleerde woningen en lage inkomens te helpen hun energierekening te verlagen en CO2-uitstoot te verminderen. Dit wordt bereikt door het inzetten van een fixteam via het Regionaal Energieloket (REL). De kosten worden gedekt door een doeluitkering van het Rijk. Het voorstel draagt bij aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord en de Lokale Energie Strategie.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat duidelijke doelstellingen, financiële dekking, en een motivering voor de keuze van REL als uitvoerende partij. Er is echter weinig detail over de specifieke maatregelen die de fixteams zullen uitvoeren.
Rol van de raad:
De gemeenteraad heeft geen directe rol in dit specifieke voorstel, aangezien het besluit door het college van B&W wordt genomen. De raad kan echter toezicht houden op de uitvoering en de resultaten van het project.
Politieke keuzes:
De belangrijkste politieke keuze is het gebruik van de hardheidsclausule om de opdracht één op één aan REL te verstrekken, in plaats van een meervoudig onderhandse aanbesteding. Dit kan politieke discussie oproepen over transparantie en concurrentie.
SMART-criteria en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar (aantal huishoudens, CO2-besparing), en tijdgebonden (uitvoering voor het komende stookseizoen). Het is minder duidelijk of het voorstel haalbaar en relevant is zonder meer informatie over de effectiviteit van de maatregelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de raad:
De raad hoeft geen besluit te nemen, maar kan wel het college adviseren of vragen stellen over de uitvoering en resultaten.
Participatie:
Er is geprobeerd om lokale participatie in het fixteam te bevorderen, maar dit is niet gelukt. Er is geen verdere participatie van inwoners in de besluitvorming beschreven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema in het voorstel, met nadruk op energiebesparing en CO2-reductie.
Financiële gevolgen:
De kosten van €185.890 worden volledig gedekt door een doeluitkering van het Rijk. Er zijn geen extra financiële lasten voor de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Regionaal Energieloket (REL) Fixteam Energiearmoede Klimaatakkoord Lokale Energie Strategie (LES) CO2-uitstoot Hardheidsclausule Doeluitkering Energiebesparing DuurzaamheidVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5 Bespreekstukken
Agendapunt 5.a Integraal Beheerplan Openbare Ruimte 2025 - 2029
Samenvatting
Het college overweegt om het nieuwe Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) voor 2025-2029 vast te stellen. Dit plan richt zich op het handhaven van de huidige kwaliteitsniveaus voor het onderhoud van de openbare ruimte, met enkele aanpassingen. Zo wordt voorgesteld om onkruid op fietspaden op B-niveau te onderhouden en bedrijventerreinen ook op B-niveau te houden. Er is een financieel risico door mogelijke kostenstijgingen, maar het college overweegt om de huidige budgetten te behouden. Jaarlijks wil men tijdens de Richtnota de uitbreiding van het areaal en de financiële gevolgen daarvan bespreken. Het plan wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Integraal Beheerplan Openbare Ruimte 2025 - 2029". Het plan stelt voor om de kwaliteitsniveaus van de openbare ruimte grotendeels te handhaven zoals in de vorige periode, met enkele aanpassingen zoals het onderhoud van onkruid op fietspaden en bedrijventerreinen op B-niveau. Het plan benadrukt de noodzaak van klimaatadaptief beheer en erkent een financieel risico door het ontbreken van vaste indexatie. Jaarlijks zal de areaaluitbreiding worden geëvalueerd om de financiële impact te bepalen.
Oordeel over Volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat evaluaties van de vorige periode, stelt nieuwe doelen en erkent financiële risico's. Echter, het biedt geen gedetailleerde oplossingen voor de financiële tekorten.
Rol van de Raad:
De gemeenteraad moet het voorstel goedkeuren, wat de kwaliteitsniveaus en het bijbehorende beheerbudget voor de periode 2025-2029 vaststelt.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over het handhaven van de huidige budgetten ondanks een theoretisch tekort en over de voorgestelde kwaliteitsniveaus voor onderhoud.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), maar mist concrete maatregelen voor het financiële tekort. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking is een aandachtspunt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten het IBOR 2025-2029 vast te stellen en in te stemmen met de voorgestelde kwaliteitsniveaus en financiële aanpak.
Participatie:
Het voorstel vermeldt participatie via de Context en Kaders bijeenkomst, maar verdere details over bredere participatie ontbreken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, vooral met de focus op klimaatadaptief beheer.
Financiële Gevolgen:
Er is een theoretisch tekort van €212.000. Het voorstel suggereert om de huidige budgetten te handhaven en jaarlijks de financiële impact van areaaluitbreiding te evalueren. Er is geen specifieke dekking voor het tekort aangegeven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) Kwaliteitsniveaus Areaaluitbreiding Onderhoudsbudget Klimaat adaptief beheer Evaluatie Financieel risico Beheerbudget C&K avond RaamcontractenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie:
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Integraal Beheerplan Openbare Ruimte 2025 - 2029". Het voorstel beoogt de vaststelling van het nieuwe beheerplan voor de openbare ruimte voor de periode 2025-2029. Het plan richt zich op het handhaven van de huidige kwaliteitsniveaus, met enkele aanpassingen zoals het verhogen van het onderhoudsniveau van onkruid op verharding en bedrijventerreinen naar B-niveau. Het plan erkent financiële risico's door het ontbreken van vaste indexatie en stelt een tussentijdse evaluatie in 2027 voor om de financiële haalbaarheid te waarborgen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met duidelijke doelen, evaluaties van de vorige periode, en een overzicht van de financiële implicaties. Echter, het ontbreken van een vaste indexatie voor budgetten kan als een tekortkoming worden beschouwd.
Rol van de raad:
De raad moet het IBOR 2025-2029 vaststellen en instemmen met de voorgestelde kwaliteitsniveaus. Daarnaast moet de raad jaarlijks bij de Richtnota beslissen over de financiële vertaling van areaaluitbreidingen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de vaststelling van de kwaliteitsniveaus en het beheerbudget. Er moet ook een keuze worden gemaakt over hoe om te gaan met financiële risico's en eventuele indexaties.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het heeft specifieke doelen en een tijdsgebonden evaluatie in 2027. Echter, het ontbreken van een vaste indexatie maakt het minder meetbaar en realistisch.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het IBOR 2025-2029 vast te stellen en de voorgestelde kwaliteitsniveaus goed te keuren.
Participatie:
Er is participatie geweest via een "knoppensessie" waarbij raadsfracties input konden geven over de kwaliteitsniveaus.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt als niet relevant beschouwd in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Er is een theoretisch tekort van €212.000, wat 1.9% van het totale beheerbudget is. Het college stelt voor om de huidige budgetten te handhaven, ondanks dit tekort. De financiële dekking wordt niet expliciet genoemd, maar er wordt vertrouwd op de huidige raamcontracten en budgetten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) Kwaliteitsniveaus Areaaluitbreiding Beheerbudget Evaluatie Klimaat adaptief beheer C&K bijeenkomst Financieel risico Raamcontracten Beheer en ProjectenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5.b Zienswijze verordening Regionale investeringsagenda Holland Rijnland
Samenvatting
Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om een zienswijze in te dienen op de conceptverordening van de Regionale Investeringsagenda (RIA) Holland Rijnland. Deze agenda is bedoeld voor samenwerking tussen dertien gemeenten aan grote projecten, zoals het knooppunt Leimuiderbrug. De conceptverordening bevat afspraken over hoe de samenwerking en uitvoering van projecten plaatsvindt. Er wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen op de begrotingswijziging voor 2025, omdat deze geen financiële veranderingen met zich meebrengt. De gemeenteraad kan tot 18 december 2024 hun zienswijze kenbaar maken.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Zienswijze verordening Regionale investeringsagenda Holland Rijnland". Het voorstel betreft het indienen van een zienswijze op de concept-verordening van de Regionale Investeringsagenda (RIA) Holland Rijnland. Deze agenda, vastgesteld op 3 april 2024, omvat samenwerking tussen dertien gemeenten aan grote, gemeente-overstijgende projecten. De verordening bevat afspraken over de totstandkoming, wijziging, uitvoering, sturing, evaluatie en beheer van projecten en fondsen. Het college stelt voor om een zienswijze in te dienen op de verordening, maar niet op de begrotingswijziging voor 2025.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel de inhoudelijke als procedurele aspecten van de verordening en de begrotingswijziging behandelt. Het biedt een duidelijk overzicht van de te nemen beslissingen en de context waarin deze plaatsvinden.
Rol van de Raad:
De raad wordt gevraagd om een zienswijze in te dienen op de concept-verordening. Dit betekent dat de raad zijn mening en eventuele bezwaren of suggesties kenbaar kan maken voordat de definitieve verordening wordt vastgesteld.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met het indienen van een zienswijze op de verordening en of zij akkoord gaat met het niet indienen van een zienswijze op de begrotingswijziging. Dit vereist een afweging van de belangen van de gemeente binnen de regionale samenwerking.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen, zoals concrete doelen of evaluatiecriteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij de voorgestelde zienswijze op de verordening indient en of zij akkoord gaat met het niet indienen van een zienswijze op de begrotingswijziging.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de gemeenteraden hun zienswijze kunnen geven, wat een vorm van participatie is. Er is echter geen verdere informatie over bredere participatie van burgers of andere belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als onderwerp in het voorstel. Het is onduidelijk of de projecten binnen de RIA duurzaamheid als prioriteit hebben.
Financiële Gevolgen:
De verordening zelf heeft geen financiële consequenties. De financiële gevolgen van de RIA zijn opgenomen in de begrotingswijziging, die al in de Richtnota 2025 is verwerkt. Voor de gemeente Kaag en Braassem betreft dit een jaarlijkse bijdrage van €115.310 voor de jaren 2025-2027.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Regionale Investeringsagenda (RIA) Holland Rijnland Zienswijze Concept-verordening Samenwerking Gemeenten Projecten Begrotingswijziging Thematische fondsen Financiële consequentiesVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Zienswijze Verordening Regionale Investeringsagenda Holland Rijnland". Het voorstel betreft het indienen van een zienswijze op de concept-verordening voor de Regionale Investeringsagenda (RIA) van Holland Rijnland. Deze agenda faciliteert regionale investeringen in projecten die meerdere gemeenten overstijgen. De verordening legt de spelregels vast voor samenwerking tussen de dertien deelnemende gemeenten. Het doel is om grote investeringsprojecten van regionaal belang te onderzoeken, ontwikkelen en uitvoeren. De verordening regelt onder andere de totstandkoming, wijziging, sturing en evaluatie van projecten en het beheer van thematische fondsen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uitleg van de context, doelstellingen en de rol van de betrokken partijen. Het bevat ook een overzicht van de financiële consequenties en de participatieprocessen die zijn gevolgd.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om een zienswijze in te dienen op de concept-verordening. Dit geeft de raad de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de uiteindelijke vorm van de verordening en de samenwerking binnen de RIA.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde spelregels en de samenwerking zoals beschreven in de verordening. Dit omvat keuzes over regionale samenwerking, prioritering van projecten en de verdeling van middelen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de doelen en de financiële consequenties. Het is tijdgebonden met een duidelijk besluitvormingsproces. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de voorgestelde zienswijze op de concept-verordening willen indienen en of zij akkoord gaan met het niet indienen van een zienswijze op de concept-begrotingswijziging.
Participatie:
Het voorstel beschrijft uitgebreide participatieprocessen, waaronder bijeenkomsten met gemeenteraden, colleges en ambtelijke organisaties. Er is een klankbordgroep gevormd en er zijn diverse bijeenkomsten georganiseerd om input te verzamelen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in het voorstel. De RIA richt zich op thema's zoals Energie, Economie, Mobiliteit en Groen en Klimaatbestendig, die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van de gemeente.
Financiële gevolgen:
De verordening zelf heeft geen directe financiële consequenties. De financiële bijdrage van de gemeente Kaag en Braassem aan de RIA is €345.930, verdeeld over drie jaar. Deze kosten zijn al opgenomen in de begroting en de richtnota voor 2025.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Regionale Investeringsagenda (RIA) Holland Rijnland Conceptverordening Gemeenten Leimuiderbrug Thematische fondsen Zienswijze Bestuursperioden Maatschappelijke baten DuurzaamheidVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5.c Zienswijze Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland
Samenvatting
Er ligt een voorstel van het college van burgemeester en wethouders om geen zienswijze in te dienen op de voorgenomen wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland. Gemeenten werken samen in verschillende verbanden volgens afspraken die vastliggen in statutaire regelingen. Deze regelingen moeten voldoen aan de Wet op de Gemeenschappelijke Regelingen, die in 2022 is aangepast. De regeling voor Holland Rijnland is aangepast om aan deze nieuwe wet te voldoen en is ook geactualiseerd. De gemeenteraad kan een zienswijze indienen over deze wijziging, maar het college stelt voor dit niet te doen. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan deze wijziging.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Zienswijze Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland". Het raadsvoorstel stelt voor om geen zienswijze in te dienen op de voorgenomen wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Holland Rijnland. Gemeenten werken samen in diverse verbanden op basis van statutaire regelingen die voldoen aan de Wet op de Gemeenschappelijke Regelingen (Wgr). De Wgr is in 2022 gewijzigd, waardoor aanpassingen in de regelingen noodzakelijk zijn. De GR van Holland Rijnland is aangepast om te voldoen aan de nieuwe Wgr en is geactualiseerd. Het college adviseert de gemeenteraad om geen zienswijze in te dienen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de context, de noodzaak van de wijziging, en het advies van het college duidelijk uiteenzet. Er zijn geen financiële gevolgen en de documenten zijn openbaar.
Rol van de Raad:
De raad heeft de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen op de wijziging van de GR. Het college adviseert echter om dit niet te doen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij het advies van het college volgt en geen zienswijze indient, of dat zij toch een zienswijze willen indienen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen, aangezien het vooral een procedurele stap betreft. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de Raad:
De raad moet beslissen of zij het voorstel van het college volgt en geen zienswijze indient op de wijziging van de GR Holland Rijnland.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, aangezien het een technische aanpassing betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet als relevant onderwerp genoemd in dit voorstel, aangezien het voornamelijk om juridische en organisatorische aanpassingen gaat.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële consequenties verbonden aan de wijziging van de GR Holland Rijnland, en er is geen dekking nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland Zienswijze Wet op de Gemeenschappelijke Regelingen (Wgr) Samenwerkingsverbanden Actualisatieslag Gemeenten Wijziging Positie gemeenteraden Astrid Heijstee-BoltVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Zienswijze Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland
Samenvatting: Het voorstel betreft de actualisatie van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van Holland Rijnland om te voldoen aan de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) die sinds 1 juli 2022 van kracht is. De wijzigingen zijn bedoeld om de positie van gemeenteraden te versterken en de regels voor in- en uitreden van gemeenten te verduidelijken. De regeling is geactualiseerd om de samenwerking tussen gemeenten te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Er zijn geen financiële consequenties verbonden aan deze wijziging. De gemeenteraad van Kaag en Braassem moet een derde AB-lid aanwijzen om aan de nieuwe samenstellingseisen te voldoen.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel lijkt volledig en gedetailleerd, met een duidelijke uitleg van de noodzaak en de inhoud van de wijzigingen. Het bevat ook informatie over de procedurele stappen en de betrokkenheid van verschillende partijen.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde wijzigingen in de Gemeenschappelijke Regeling. Dit omvat het aanwijzen van een derde AB-lid voor de gemeente Kaag en Braassem.
Politieke keuzes
De raad moet kiezen of zij instemt met de wijzigingen en hoe zij de betrokkenheid van raadsleden in het Algemeen Bestuur (AB) willen vormgeven, met name in de context van het aanwijzen van een derde AB-lid.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de vereisten van de Wgr en de samenstelling van het AB. Het is tijdgebonden met duidelijke deadlines voor besluitvorming. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad
De raad moet besluiten geen zienswijze in te dienen op de voorgenomen wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling en een derde AB-lid aan te wijzen.
Participatie
Er is sprake van participatie en inspraak door middel van informerende bijeenkomsten en een digitale informatieavond. Dit toont aan dat er inspanningen zijn gedaan om betrokkenheid en transparantie te waarborgen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is niet als relevant onderwerp aangemerkt in dit voorstel.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële consequenties verbonden aan de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling. De dekking van eventuele kosten is daarom niet aan de orde.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) Zienswijze Algemeen Bestuur (AB) Dagelijks Bestuur (DB) Actualisatie Gemeenten Samenwerkingsverband RegiorolVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5.d Opheffen geheimhouding documenten 2023/2024
Samenvatting
Het college van burgemeester en wethouders overweegt om de geheimhouding op een aantal documenten op te heffen. Deze documenten zijn eerder geheim verklaard, maar nu wordt bekeken of deze geheimhouding nog nodig is. Het voorstel is om de geheimhouding op te heffen voor documenten die niet langer onder de Wet open overheid vallen. De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om te beslissen over het opheffen van geheimhouding voor documenten die aan hen zijn gestuurd. Het doel is om de transparantie van het gemeentebestuur te bevorderen. Er wordt jaarlijks een inventarisatie gemaakt van documenten waarvan de geheimhouding kan worden opgeheven. Het college stelt voor om de geheimhouding op te heffen, tenzij er nog een geldige reden is om deze te behouden. Documenten waarvan de geheimhouding wordt opgeheven, worden openbaar gemaakt, tenzij anders besloten.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Opheffen geheimhouding documenten Inventarisatie zomer 2024". Het voorstel beoogt de geheimhouding op te heffen van diverse documenten die eerder door het college van burgemeester en wethouders (B&W) geheim zijn verklaard. Deze documenten betreffen onder andere stedenbouwkundige plannen, gunningen van scholenlocaties, en vaststellingsovereenkomsten. Het doel is om de transparantie van het gemeentebestuur te bevorderen door documenten openbaar te maken waarvan de geheimhouding niet langer noodzakelijk is volgens de Wet open overheid (Woo).
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft welke documenten het betreft en waarom de geheimhouding kan worden opgeheven. Het bevat een gedetailleerde lijst van documenten en de redenen voor het opheffen van de geheimhouding.
Rol van de Raad:
De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om de geheimhouding op te heffen van documenten die aan hen zijn gestuurd. Het voorstel vraagt de raad om in te stemmen met het opheffen van de geheimhouding van specifieke documenten.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met het opheffen van de geheimhouding, wat een keuze voor meer transparantie en openbaarheid inhoudt. Dit kan politieke implicaties hebben, afhankelijk van de inhoud van de documenten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van welke documenten openbaar worden gemaakt. Het is tijdgebonden met een duidelijke inventarisatieperiode. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij akkoord gaat met het opheffen van de geheimhouding van de genoemde documenten.
Participatie:
Er is beperkte participatie; de behandelend ambtenaar beoordeelt of de geheimhouding kan worden opgeheven, waarna een concernadviseur dit nogmaals bekijkt.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet relevant in dit voorstel, zoals expliciet vermeld.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, en er is geen dekking nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Geheimhouding Openbaarheid Documenten Gemeentebestuur Transparantie College Gemeentewet Raadsinformatiebrief Woo (Wet open overheid) InventarisatieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het Voorstel
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vaststellingsovereenkomst inzake het intrekken van de lopende beroepen XXX, te Kaag". Het voorstel betreft een vaststellingsovereenkomst tussen de gemeente en een bewoner, waarbij de bewoner zijn lopende beroepsprocedures intrekt in ruil voor de toezegging dat de gemeente alsnog een omgevingsvergunning verleent voor de verlenging van zijn steiger. Dit besluit is genomen na een herbeoordeling van de situatie, waarbij de gemeente concludeerde dat de ruimtelijke situatie aanvaardbaarder is dan eerder gedacht.
Oordeel over de Volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de achtergrond, de huidige situatie, en de voorgestelde oplossing duidelijk beschrijft. Het bevat ook de juridische en procedurele stappen die genomen moeten worden.
Rol van de Raad:
De gemeenteraad heeft geen directe rol in dit voorstel, aangezien het een besluit betreft dat door het college van burgemeester en wethouders wordt genomen. De raad wordt niet gevraagd om een besluit te nemen.
Politieke Keuzes:
De politieke keuzes betreffen het al dan niet instemmen met de vaststellingsovereenkomst en het verlenen van de omgevingsvergunning. Dit kan implicaties hebben voor hoe de gemeente omgaat met vergelijkbare situaties in de toekomst.
SMART Analyse en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de juridische stappen die moeten worden genomen. Het is echter minder specifiek over de tijdlijn voor de uitvoering. Er lijken geen duidelijke inconsistenties te zijn.
Besluit van de Raad:
De raad hoeft geen besluit te nemen, aangezien het voorstel door het college wordt afgehandeld.
Participatie:
Er is geen uitgebreide participatie van andere belanghebbenden beschreven, behalve de directe betrokkenheid van de belanghebbende en zijn advocaat.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, zoals expliciet vermeld in de documentatie.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, aangezien er geen proceskostenvergoeding wordt gevraagd of verleend.
In conclusie, het voorstel is gericht op het efficiënt oplossen van een juridische kwestie zonder verdere financiële implicaties voor de gemeente. Het legt de nadruk op het vermijden van langdurige procedures en het bereiken van een praktische oplossing voor alle betrokken partijen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Vaststellingsovereenkomst Omgevingsvergunning Beroepsprocedure Bezwaar Steiger Ruimtelijke aanvaardbaarheid Rijksvastgoedbedrijf Geheimhouding Belanghebbende VergunningaanvraagVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Tweede kredietaanvraag bij uitbreiding van Brede School Kaskade". Het doel is om een krediet van € 1.850.000 beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van de Brede School Kaskade. Dit omvat de aankoop van naastgelegen grond, interne verbouwingen, en verdere planvorming. De uitbreiding is noodzakelijk om de groei van het aantal leerlingen op te vangen en kwalitatief goed onderwijs te bieden. De geheimhouding op een eerdere raadsinformatiebrief wordt opgeheven zodra de grondoverdracht is voltooid.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met een duidelijke opsomming van de benodigde stappen en financiële implicaties. Er zijn echter enkele onzekerheden, zoals de uiteindelijke kosten van de structurele uitbreiding en de impact van toekomstige leerlingenprognoses.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over het beschikbaar stellen van het krediet en het opheffen van de geheimhouding van de raadsinformatiebrief. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren van de financiële middelen en het toezicht houden op de voortgang van het project.
Politieke keuzes:
De raad moet keuzes maken over de prioritering van onderwijsinfrastructuur, de financiële dekking van het project, en de balans tussen kosten en kwaliteit. Er moet ook worden nagedacht over de verkeersveiligheid en duurzaamheid in de context van de uitbreiding.
SMART-analyse en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële benodigdheden en doelen. Echter, de tijdsgebondenheid is minder duidelijk, vooral met betrekking tot de structurele uitbreiding. Er zijn geen grote inconsistenties, maar de afhankelijkheid van toekomstige beslissingen over de finale uitbreiding kan als een onzekerheid worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het krediet van € 1.850.000 beschikbaar te stellen en de geheimhouding van de raadsinformatiebrief op te heffen.
Participatie:
Er is een participatiemoment gepland voor de omgeving zodra het ontwerp voor de structurele uitbreiding gereed is. Dit is bedoeld om de gemeenschap te betrekken bij de ontwikkeling en inrichting van het gebied.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in het voorstel. Er wordt gekeken naar het vervangen van verlichting door LED en het integreren van duurzaamheidseisen in de bouw en inrichting van de buitenruimte.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten een krediet van € 1.850.000, dat gedekt is in de Programmabegroting 2024 onder de stelpost "Geactualiseerde uitbreiding locatie Kaskade". De uiteindelijke kosten voor de structurele uitbreiding zijn nog niet opgenomen en zullen in een later voorstel worden behandeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Brede School Kaskade Uitbreiding Kredietaanvraag Grondaankoop Verbouwing Leerlingenprognose Bouwkosten Duurzaamheid Participatie VerkeersveiligheidVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Opheffen geheimhouding documenten 2023/2024
Titel en samenvatting:
Het voorstel draagt de titel "Opheffen geheimhouding documenten 2023/2024". Het beoogt de geheimhouding op diverse documenten op te heffen om de transparantie van het gemeentebestuur te bevorderen. Jaarlijks wordt een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd om de geheimhouding op te heffen van documenten waarvoor geen grondslag meer is volgens de Wet open overheid (Woo). Na goedkeuring door de raad worden deze documenten openbaar gemaakt.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het een duidelijke lijst van documenten bevat waarvan de geheimhouding kan worden opgeheven. Het biedt ook een overzicht van de procedure en de wettelijke basis voor het opheffen van geheimhouding.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over het opheffen van de geheimhouding van de genoemde documenten. Dit is een belangrijke stap in het bevorderen van transparantie en openbaarheid binnen het gemeentebestuur.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij instemt met het voorstel om de geheimhouding op te heffen. Dit kan politieke implicaties hebben, vooral als de inhoud van de documenten gevoelig is of als er publieke belangstelling voor is.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de documenten die worden genoemd. Het is tijdgebonden omdat het jaarlijks wordt herzien. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met het opheffen van de geheimhouding van de genoemde documenten.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat participatie en inspraak niet van toepassing zijn, wat logisch is gezien de aard van het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet relevant voor dit voorstel, zoals aangegeven in de documentatie.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële consequenties verbonden aan dit voorstel, en er is geen dekking nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Geheimhouding Transparantie Wet open overheid (Woo) Openbaarmaking Inventarisatie Documenten College van burgemeester en wethouders Gemeentewet Register Openbaarheid van bestuur (Wob)Verfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5.e Vereenvoudigen samenwerking ICT door opheffen BVO en aangaan Centrumregeling
Samenvatting
De gemeenten Kaag & Braassem en Alphen aan den Rijn overwegen hun samenwerking op het gebied van ICT te veranderen. Ze willen overstappen van de huidige gemeenschappelijke regeling, de Bedrijfsvoeringsorganisatie Rijn en Braassem, naar een centrumregeling. Deze verandering zou de samenwerking met Alphen aan den Rijn eenvoudiger maken, besluitvorming versnellen en de bestuurlijke last verminderen. Het college vraagt de gemeenteraad om toestemming om de huidige regeling op te heffen per 31 december 2025 en de nieuwe centrumregeling te starten op 1 januari 2026. De kosten voor deze overgang worden gedekt door de huidige begroting. De gemeenteraad kan ook zienswijzen indienen op de conceptregeling.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Vereenvoudigen samenwerking ICT door de BVO Rijn en Braassem op te heffen en een centrumregeling aan te gaan met gemeente Alphen aan den Rijn." Het doel is om de huidige gemeenschappelijke regeling (BVO Rijn en Braassem) te beëindigen en over te stappen naar een centrumregeling met de gemeente Alphen aan den Rijn. Deze verandering beoogt een efficiëntere samenwerking, snellere besluitvorming en minder bestuurlijke lasten. De gemeenteraad moet toestemming geven voor deze transitie, die gepland is om te voltooien tegen eind 2025.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met duidelijke beslispunten en een overzicht van de financiële gevolgen. Er is echter geen gedetailleerde uitleg over de verschillen tussen de huidige en voorgestelde samenwerkingsvormen.
Rol van de Raad:
De gemeenteraad moet toestemming geven voor het beëindigen van de huidige regeling en het aangaan van de nieuwe centrumregeling. De raad kan ook zienswijzen indienen op de conceptregeling.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of ze instemmen met de voorgestelde verandering in samenwerkingsvorm. Dit omvat het overwegen van de voordelen van een centrumregeling versus de huidige gemeenschappelijke regeling.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, met duidelijke deadlines voor de opheffing en oprichting van de regelingen. Het is echter minder meetbaar en realistisch zonder gedetailleerde benchmarks voor succes.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of ze het college toestemming geven om de BVO op te heffen en de nieuwe centrumregeling aan te gaan.
Participatie:
Er is geen specifieke vermelding van participatie van burgers of andere belanghebbenden in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn beperkt tot interne uren, gedekt door de BVO-begroting. Er is geen verdere financiële impact aangegeven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Centrumregeling Gemeenschappelijke regeling Informatievoorziening Liquidatieplan Samenwerking Bestuurlijke last Innovaties Transitie Automatisering EvaluerenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Vereenvoudigen samenwerking ICT door de BVO Rijn en Braassem op te heffen en een centrumregeling aan te gaan met gemeente Alphen aan den Rijn
#Titel en Samenvatting
Titel: Vereenvoudigen samenwerking ICT door de BVO Rijn en Braassem op te heffen en een centrumregeling aan te gaan met gemeente Alphen aan den Rijn.
Samenvatting: Het voorstel beoogt de opheffing van de Bedrijfsvoeringsorganisatie (BVO) Rijn en Braassem en de overgang naar een centrumregeling met de gemeente Alphen aan den Rijn. Dit moet leiden tot een efficiëntere samenwerking op het gebied van informatievoorziening, met minder bestuurlijke en administratieve lasten. De gemeenteraad moet toestemming geven voor deze transitie, die gepland staat voor 1 januari 2026. De verandering is ingegeven door de wens om sneller te kunnen innoveren en de samenwerking te vereenvoudigen.
#Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke planning, de argumenten voor de verandering, en de financiële consequenties. Echter, er ontbreekt gedetailleerde informatie over de exacte inhoud van de nieuwe centrumregeling en de specifieke afspraken die gemaakt moeten worden.
#Rol van de raad bij het voorstel
De gemeenteraad moet toestemming geven voor het uittreden uit de huidige BVO en het aangaan van de nieuwe centrumregeling. Daarnaast kan de raad zienswijzen indienen op de concept-regeling, hoewel het voorstel is om dit niet te doen.
#Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of zij instemt met de opheffing van de BVO en de overgang naar een centrumregeling. Dit omvat het overwegen van de voor- en nadelen van de nieuwe samenwerkingsvorm en het vertrouwen in de gemaakte afspraken met de gemeente Alphen aan den Rijn.
#Is het voorstel SMART? Zijn er inconsequenties?
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en een gedetailleerde beschrijving van hoe de samenwerking precies zal worden verbeterd. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de afwezigheid van specifieke meetbare doelen kan als een tekortkoming worden gezien.
#Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten om het college toestemming te geven om uit de huidige BVO te treden en de nieuwe centrumregeling aan te gaan. Tevens moet de raad beslissen of zij zienswijzen willen indienen op de concept-regeling.
#Participatie
Het voorstel vermeldt dat er veel gesprekken zijn geweest tussen de betrokken partijen, maar er is geen specifieke informatie over bredere participatie van andere belanghebbenden of inwoners.
#Duurzaamheid
Duurzaamheid is niet als relevant onderwerp aangemerkt in dit voorstel.
#Financiële gevolgen en dekking
Er wordt een directe jaarlijkse kostenbesparing van ongeveer €50.000 verwacht door de overgang naar een centrumregeling. De kosten voor de transitie zijn beperkt tot interne uren en worden gedekt vanuit de begroting van de BVO. Er zijn geen nieuwe financiële risico's ten opzichte van de huidige regeling.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Centrumregeling Gemeenschappelijke regeling Liquidatieplan Informatievoorziening Samenwerking Bestuurlijke last Innovatie Kostenbesparing Transitie EvaluatieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5.f Raadsinformatiebrief IKC ontwikkelingen
Samenvatting
Er ligt een voorstel van het college van burgemeester en wethouders om de raadsinformatiebrief over de ontwikkelingen van Integrale Kindcentra (IKC) vast te stellen. De vergadering waarin dit besproken wordt, staat gepland voor 22 oktober 2024. De portefeuillehouder voor dit onderwerp is Nick van Egmond en het voorstel is voorbereid door het Cluster Ruimte & Sociaal. De brief heeft als doel de gemeenteraad te informeren over de recente ontwikkelingen rondom de IKC's. Het voorstel is openbaar en er zijn geen financiële gevolgen vermeld.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsinformatiebrief IKC ontwikkelingen". Het voorstel informeert de gemeenteraad over de recente ontwikkelingen met betrekking tot de Integrale Kindcentra (IKC). De brief, vastgesteld door het college, biedt een overzicht van de voortgang en plannen voor de IKC's, die bedoeld zijn om onderwijs, opvang en andere kindgerichte diensten te integreren. Het doel is om de samenwerking tussen verschillende diensten te verbeteren en een samenhangende omgeving voor kinderen te creëren.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel:
De raadsinformatiebrief lijkt volledig in de zin dat het de raad informeert over de huidige stand van zaken en ontwikkelingen rondom de IKC's. Echter, zonder de volledige inhoud van de brief is het moeilijk om te beoordelen of alle relevante aspecten en details zijn opgenomen.
Rol van de raad bij het voorstel:
De rol van de raad is voornamelijk informatief in dit geval. De raad wordt op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen, maar er worden geen directe beslissingen van hen gevraagd op basis van deze informatiebrief.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt:
Hoewel de brief informatief is, kunnen er op basis van de inhoud politieke keuzes nodig zijn, zoals prioritering van middelen, ondersteuning van bepaalde beleidsrichtingen of het initiëren van verdere discussies over de rol en inrichting van IKC's in de gemeente.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet specifiek SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, aangezien het een informatiebrief betreft. Zonder de volledige inhoud is het moeilijk om te beoordelen of er inconsistenties zijn.
Besluit dat de raad moet nemen:
De raad hoeft geen besluit te nemen op basis van deze informatiebrief, aangezien het doel is om hen te informeren. Eventuele besluiten kunnen voortvloeien uit verdere discussies of voorstellen die voortkomen uit de informatie in de brief.
Participatie:
De informatiebrief zelf zegt mogelijk weinig over participatie, maar de ontwikkeling van IKC's impliceert vaak betrokkenheid van verschillende stakeholders, waaronder ouders, scholen en kinderopvangorganisaties.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid kan een relevant onderwerp zijn, afhankelijk van de inhoud van de ontwikkelingen. Bijvoorbeeld, als er sprake is van nieuwbouw of renovatie van gebouwen, kan duurzaamheid in termen van milieuvriendelijke bouwmaterialen en energie-efficiëntie een rol spelen.
Financiële gevolgen en dekking:
De samenvatting vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit zou in de volledige raadsinformatiebrief verder uitgewerkt moeten zijn om inzicht te geven in de financiële impact en eventuele dekking.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Integrale Kindcentra Raadsinformatiebrief Ontwikkelingen Portefeuillehouder Nick van Egmond Cluster Ruimte & Sociaal B&W-vergadering Financiële gevolgen Openbaarheid BijlageVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5.g Verhoging overzettarieven veerdienst Kaag - Buitenkaag
Samenvatting
Het college van burgemeester en wethouders overweegt om in te stemmen met een verzoek van Blue Amigo om de tarieven van de veerdienst tussen Kaag en Buitenkaag eenmalig te verhogen. Deze verhoging zou gebaseerd zijn op de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. Blue Amigo heeft het recht om vijf jaar na de start van de concessieovereenkomst de tarieven te indexeren, maar hiervoor is goedkeuring van de gemeente nodig. De verhoging is bedoeld om de gestegen kosten voor brandstof, materialen, onderhoud en personeel te dekken. De nieuwe tarieven zouden per 1 november 2024 ingaan. De tariefverhoging heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente en er zijn geen risico’s aan verbonden. Blue Amigo zal de wijzigingen communiceren via hun website en borden bij de veerdienst.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Verhoging overzettarieven veerdienst Kaag - Buitenkaag". Het voorstel houdt in dat de exploitant Blue Amigo de overzettarieven van de veerdienst Kaag – Buitenkaag eenmalig mag indexeren op basis van de Consumentenprijsindex (CPI) vastgesteld door het CBS. Deze indexatie is vijf jaar na de aanvang van de concessieovereenkomst toegestaan en vereist goedkeuring van de gemeente. De verhoging is bedoeld om de gestegen kosten van brandstof, materialen/onderhoud en personeelslasten te compenseren en een gezonde exploitatie van de veerdienst te behouden. De gemeente heeft besloten akkoord te gaan met dit verzoek.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de juridische basis, de noodzaak en de financiële implicaties van de tariefverhoging uiteenzet. Het bevat ook de nieuwe tarieven en de rationale achter de verhoging.
Rol van de raad:
De raad heeft in dit geval geen directe rol, aangezien het voorstel geen besluit van de gemeenteraad vereist. De goedkeuring van de tariefverhoging is een bevoegdheid van het college van B&W.
Politieke keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien de indexatie contractueel is vastgelegd en de verhoging noodzakelijk is voor de exploitatie. De raad zou echter kunnen overwegen om in de toekomst meer inspraak te eisen bij dergelijke beslissingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad hoeft geen besluit te nemen, aangezien het college van B&W al heeft ingestemd met de tariefverhoging.
Participatie:
Er is geen participatie of inspraak van toepassing, omdat de tariefverhoging voortvloeit uit een privaatrechtelijke overeenkomst.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet als relevant onderwerp aangemerkt in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De verhoging van de overzettarieven heeft geen financiële gevolgen voor de gemeentelijke financiën. De kosten worden gedragen door de gebruikers van de veerdienst.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Blue Amigo Veerdienst Kaag – Buitenkaag Consumentenprijsindex (CPI) Concessieovereenkomst Tariefverhoging Brandstofkosten Materiaal/onderhoudskosten Personeelslasten Gemeente goedkeuring ExploitatieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 6 Niet openbare agenda
Agendapunt 7 Niet openbare besluitenlijst d.d. 15 oktober 2024
Agendapunt 8 Niet openbare hamerstukken
Agendapunt 8.a Aanvraag Regio Deal voor de Sierteeltregio
Samenvatting
Er ligt een voorstel om een Regio Deal-aanvraag in te dienen voor de sierteeltregio. Deze aanvraag moet voor 1 november 2024 bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ontwikkeling worden ingediend. De aanvraag is een samenwerking van veertien gemeenten en het Hoogheemraadschap Rijnland. Het doel is om de brede welvaart in de regio te versterken door te focussen op gezondheid, water- en bodemkwaliteit, veiligheid, en onderwijs. De aanvraag vraagt om cofinanciering van het Rijk, waarbij de regio zelf ook een financiële bijdrage levert. Er is al een budget gereserveerd, dus er is geen extra geld nodig van de gemeenten. De Stuurgroep van de Regio Deal kan nog kleine aanpassingen doen aan de aanvraag. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, volgt een verdere uitwerking en ondertekening in 2025. Er is een risico dat de aanvraag niet wordt toegekend, maar de samenwerking in de regio is al versterkt door dit proces.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Aanvraag Regio Deal voor de Sierteeltregio". Het voorstel betreft een gezamenlijke aanvraag van veertien gemeenten en het Hoogheemraadschap Rijnland voor een Regio Deal bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ontwikkeling. Het doel is om de brede welvaart in de sierteeltregio te versterken door middel van cofinanciering van projecten die zich richten op wonen, werken, leren en leven. De aanvraag is een herziening van een eerdere aanvraag die niet werd geselecteerd, met verbeterde focus en samenwerking tussen publieke en private partners.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de achtergrond, doelstellingen, financiële aspecten en betrokken partijen duidelijk uiteenzet. Het bevat echter geen gedetailleerde projectbeschrijvingen, wat begrijpelijk is gezien de fase van de aanvraag.
Rol van de Raad:
De gemeenteraad heeft geen directe rol in de indiening van de aanvraag, maar wordt na indiening geïnformeerd. De raad kan betrokken worden als er specifieke financiële bijdragen van de gemeente nodig zijn voor individuele projecten.
Politieke Keuzes:
De politieke keuzes betreffen de prioritering van projecten binnen de drie pijlers (wonen, werken en leren, leven) en de mate van betrokkenheid bij de uitvoering en financiering van deze projecten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke meetbare doelen of tijdlijnen voor de projecten bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afhankelijkheid van cofinanciering kan een risico vormen.
Besluit van de Raad:
De raad hoeft geen direct besluit te nemen over de aanvraag, maar kan in de toekomst betrokken worden bij financiële beslissingen als de Regio Deal wordt toegekend.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er al samenwerking is tussen gemeenten, onderwijs, bedrijfsleven en andere partners, wat wijst op een zekere mate van participatie. Er is echter geen gedetailleerde beschrijving van burgerparticipatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel, hoewel het impliciet kan worden verondersteld in de context van brede welvaart en leefomgeving.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn significant, met een totale aanvraag van €15 tot €20 miljoen aan cofinanciering. De middelen zijn al begroot, dus er is geen nieuwe budgetvraag aan de gemeenten. Mochten er specifieke projecten zijn waarvoor extra middelen nodig zijn, dan kan dit later aan de raad worden voorgelegd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Regio Deal Sierteeltregio Brede Welvaart Cofinanciering Stuurgroep Hoogheemraadschap Rijnland Samenwerking Projecten Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ontwikkeling Green Flower CampusVerfijning van de zoekopdracht: